Obilježavanje 8. godišnjice Dana OS BiH

Svečanom akademijom u Domu OS BiH obilježen 1.decembar

29.11.2013

Svečanom akademijom, prijemom za državne i međunarodni zvaničnike, predstavnike diplomatskog kora i najviše dužnosnike odbrambenih struktura BiH, u Domu OS BiH 28. 11. 2013. godine obilježen je 1. decembar – Dan Oružanih snaga BiH i 8. godišnjica formiranja Oružanih snaga BiH.

Prisutnima se na akademiji obratio ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić koji je istakao da su Oružane snage BiH u 2013. godini, izvršavajući svoje misije i zadatke, „bile na raspolaganju građanima Bosne i Hercegovine. Neke vrlo teške i odgovorne zadatke Oružane snage Bosne i Hercegovine izvršavale su tokom ljeta 2013. godine, pružajući značajnu pomoć civilnim strukturama vlasti u zaštiti i spašavanju ljudi i materijalno tehničkih dobara u slučaju prirodnih i drugih nesreća. To je posebno došlo do izražaja prilikom gašenja požara u Hercegovini, na području općine Jablanica i na planini Ozren, kao i pri gašenju i saniranju posljedica požara u Kantonalnoj bolnici „Dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću,“, naglasio je ministar Osmić.

Ministar Osmić je u obraćanju izrazio očekivanje za saradnju, podršku i puni angažman svih institucija BiH u procesu pridruživanja NATO-u, posebno u dostizanju ciljeva Akcijskog plana za članstvo (MAP).

Čestitajući Dan Oružanih snaga BiH svim pripadnicima Oružanih snaga BiH, ministar je na kraju istakao da „nemamo alternativu stalnim reformama i spremni smo da uložimo naše napore u traganju za kvalitetnim i novim odgovorima na sve kompleksnije odbrambene izazove i rizike.“

Prigodan muzičko-umjetnički program priredili su vojni orkestar Oružanih snaga BiH i studenti Muzičke akademije iz Banja Luke, a dodijeljene su nagrade i zahvalnice učenicima srednjih škola koji su učestvovali na konkursu za literarne radove na temu „Oružane snage BiH u službi naroda“. Za najbolje literarne radove odabrani su radovi učenice Amine Zoronjić iz  „Srednje tehničke škole grafičkih tehnologija, dizajna i multimedije“ sa Ilidže, te Doris Dragojević i Marin Anđelić iz gimnazije „Ivan Goran Kovačić“ iz Kiseljaka.

Ured za odnose s javnošću
Telefon: (033) 286-680, telefax (033) 286-685,
E-mail: info@mod.gov.ba

8 FOTO GALERIJA