MPC WS

NATO koordinaciona radionica vojnog partnerstva 2013 (Military Partnerships Coordination Workshops - MPC WS 13), 19.03. 2013. godine, Sarajevo

15.3.2013

Koordinaciona radionica vojnog partnerstva 2013 (Military Partnerships Coordination Workshops - MPC WS 13), koja se organizuje od strane Uprave vojnog partnerstva (Military Partnerships Directorate - MPD) Savezničke komande za operacije NATO, održat će se od 18. do 22. marta 2013. godine u Sarajevu. Domaćin radionice je Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine.

Namjera Uprave vojnog partnerstva NATO je da na ovom godišnjem događaju okupe sve nosioce odgovorne za pitanja vojnog partnerstva koji predstavljaju Međunarodni štab NATO, NATO komandnu strukturu na strateškom i operativnom nivou i partnere iz svih programa partnerstva (Partnerstvo za mir, Mediteranski dijalog, Istanbulska inicijativa saradnje i Partneri u svijetu), kako bi diskutovali o sadašnjem i mogućem angažovanju sa partnerima u budućnosti.

Skupu će prisustvovati oko 150 učesnika iz 27 partnerskih zemalja, predstavnici svih NATO komandi i 10 NATO škola.

Predstavnicima medija će biti omogućeno prisustvo sljedećim događajima:

19. 03. 2013. utorak

·         09,00 sati, - hotel Europa, Sarajevo, otvaranje, samo za snimatelje i fotoreportere

·         11,00 sati – Ministarstvo odbrane BiH, sastanak najviših predstavnika Ministarstva odbrane sa NATO generalima koji prisustvuju ovom događaju. Izjave za medije u 11,30 sati

Skupu će prisustvovati zamjenik načelnika Štaba za vojno partnerstvo Savezničke komande za operacije general-major Sandor Fucsku, zamjenik komandanta Savezničke komande za transformaciju general Mieczyslaw Bieniek, kao i određeni broj generala iz NATO strukture.

Za partnerske zemlje, ovaj događaj će predstavljati veliku mogućnost da se izraze nacionalni interesi, prioriteti i potrebe za naredne godine kako bi NATO podrška i pomoć mogli biti skrojeni na osnovu jedinstvenih potreba svake zemlje.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba