Demanti

Demant na tekst „Ne lete, a primaju letački dodatak“, „Nezavisne novine“, novinara Davuda Muminovića od 09.11. 2011.

9.11.2011

U „Nezavisnim novinama“, izdanje za srijedu 09.11.2011. godine, objavljen je tekst pod naslovom: „NE LETE, A PRIMAJU LETAČKI DODATAK“, u kojem novinar D. Muminović netačno prenosi i nepotpuno interpretira zvanične podatke Ministarstva odbrane BiH

U „Nezavisnim novinama“, izdanje za srijedu 09.11.2011. godine, objavljen je tekst pod naslovom: „NE LETE, A PRIMAJU LETAČKI DODATAK“, u kojem novinar D. Muminović netačno prenosi i nepotpuno interpretira zvanične podatke Ministarstva odbrane BiH, koji su mu dostavljeni kao odgovori na postavljena pitanja, na osnovu kojih je imao namjeru objaviti priču o pilotima u OS BiH. Zbog navedenog, priča je tako konotirana da Ministarstvo odbrane BiH i Oružane snage BiH, kao institucije, predstavlja javnosti u negativnom kontekstu.

Radi istinitog informisanja javnosti, u nastavku teksta navodimo Vam činjenice kojima demantujemo dijelove teksta u kojima njegov autor netačno, ili nepotpuno prenosi zvanične podatke MO BiH.

Tekst u „Nezavisnim“ sljedeće sadržine:
„Piloti Oružanih snaga (OS) BiH svakog mjeseca primaju letački dodatak koji iznosi od 250 do 498 KM iako mnogi od njih uopšte nisu formacijski raspoređeni na mjesta pilota niti uopšte lete u bilo kakvim letjelicama“ i „Uprkos činjenici da piloti ne lete, te da na 97 pilota postoji samo 15 ispravnih, letjelica, svi ovi piloti mjesečno dobijaju letački dodatak“,
demantujemo tekstom sljedeće sadržine:

„U OS BiH angažovano je 97 pilota, od čega je 12 pilota aviona. Navedeni piloti angažovani su na dužnostima u brigadi ZSiPZO, ZŠ OS BiH i MO BiH, te obavljaju složene poslove iz oblasti zrakoplovstva. Pored redovnih aktivnosti, piloti izvršavaju letačke aktivnosti planirane Godišnjim planom obuke koje odobrava Ministar odbrane BiH. Pravilnikom o letačima i letačkoj službi u MO i OS BiH jasno je definisano da pilot s ciljem zadržavanja zvanja pilota mora izvršiti planirani godišnji nalet na određenom tipu zrakoplova. Ovi piloti primaju letački dodatak. Piloti koji ne ostvare planirani nalet ne dobijaju letački dodatak."

Pozivajući se na Kodeks za štampu BiH, te potrebu objektivnog i istinitog informisanja javnosti, molimo da sadržaj ovog demanta objavite u slijedećem izdanju Vašeg lista, s razlogom više, jer su zvanični podaci MO BiH neistinito interpretirani.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba