Demanti

Demant: U Oružanim snagama BiH ne postoji dužnost „Zamjenik komandanta Vojske BiH“

27.12.2013

Na internet portalu dnevnog lista „Press RS“, 22.12.2013. godine, objavljen je tekst pod naslovom: „Zamjenik komandanta Vojske BiH pobjegao iz Sudana“, koga karakteriše gruba zloupotreba istine i kvalifikacija iz nama nepoznatih razloga.

U nastavku teksta se navodi: „Zamjenik komandanta kontigenta BiH u mirovnoj misiji UN u Južnom Sudanu, Edvin Kutlovac, samovoljno je napustio Južni Sudan.“

Radi Vaše informisanosti, podsjećamo Vas da je u skladu sa odredbama Zakona o odbrani BiH, objavljenog u Službenom glasniku BiH broj 88/2005, zvanični naziv oružane sile u BiH je „Oružane snage BiH“ a ne „Vojska BiH“, kako je u tekstu navedeno.

Javnost u BiH već zna da Oružane snage BiH ne učestvuju u mirovnoj misiji UN u Sudanu, već se u toj zemlji nalazi policijska misija BiH, angažovana od strane Ministarstva sigurnosti BiH. Pripadnici OSBiH trenutno učestvuju u mirovnoj misiji UN u Demokratskoj Republici Kongo (MONUC/MONUSCO) gdje u okviru 12. BH kontigenata imamo angažovano 5 (pet) oficira – u svojstvu vojnih posmatrača UN.“

U interesu pravilnog i istinitog informisanja javnosti o učešću pripadnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, u operacijama podrške miru u svijetu, tražimo da ovaj demant objavite u cjelosti.

Ured za odnose sa javnošću
Uma Sinanović