Demanti

Demant na pisanje novinara S. Degirmendžićа za „Dnevni avaz” od 25.12.2015. godine

31.12.2015

U nezavisnom bh. političkom dnevniku „Dnevni avaz“ od 25.12.2015. godine, objavljen je tekst pod naslovom „Vojne helikoptere servisiraju u garaži“.

U tekstu autora S. Degirmendžića plasirane su određene informacije, a između ostalog navedeno je sljedeće:

„Konstatirano je i da je uvlačenje helikoptera u garažni prostor za potrebe radova na njima nemoguće iz više razloga, između ostalog i što su garažna vrata širine između 3,5 odnosno četiri, a visina tek oko tri metra“, navedeno je u dokumentu, gdje se dodaje i da u „unutrašnjost prostora ne može stati ni jedan helikopter na stanju u OS BiH“.

Imajući u vidu činjenično stanje, koje ne odgovara navodima donesenim u navedenom tekstu, molimo vas da objavite demant sadržaja, kako slijedi:

„Nakon provođenja zakonom propisane procedure javne nabavke, Ministarstvo odbrane BiH je potpisalo ugovor sa firmom „Avioinžinjering“ iz Laktaša o pružanju usluga servisiranja i tekućeg održavanja zrakoplovno-tehničkih materijalnih sredstava u šta ulazi:

•          Servisiranje i opravka rezervnih dijelova, sklopova, podsklopova i pripadajuće opreme,

•          Laboratorijsko ispitivanje strukture trupa zrakoplova, repne kupe, krakova glavnog rotora i drugih sklopova metodama bez razaranja,

•          Antikoroziona zaštita dijelova i sklopova za zrakoplove i

•          Ostale usluge po zahtjevu OS BiH.

Ugovorom sa firmom „Avioinžinjering“ iz Laktaša nije predviđeno slijetanje, uzlijetanje niti uvlačenje helikoptera u prostor firme. Sve radove na opravci rezervnih dijelova i sklopova, firma izvodi na lokacijama OS BiH gdje su smješteni helikopteri.

Za pružanje usluga firma angažuje specijaliste zrakoplovne struke iz regiona sa kojima ima potpisan Ugovor o djelu, a spisak tih lica je prezentiran prilikom dostavljanja ponude. Također, „Avioinžinjering“ ima potpisane ugovore o poslovno-tehničkoj saradnji sa renomiranim firmama kao što su „Motorflug“ iz Njemačke, „Helisota“ iz Litvanije i „Airbus“ iz Francuske, koje u slučaju potrebe mogu pružiti tehničku pomoć prilikom servisiranja navedenih materijalno-tehničkih sredstava“.

U narednom periodu molimo da, radi istinitog informiranja javnosti, objave tekstova o aktivnostima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, prije pisanja u Vašem listu provjerite kod zvaničnog izvora informacija.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba