Demanti

Demant na pisanje Željke Domazet, Glas Srpske od 27.09.2016.

28.9.2016

U listu „Glas Srpske“ u izdanju za ponedjeljak, 27.09.2016. godine objavljen je tekst pod naslovom „Istraga o kupovini konzervi za vojsku“, a koji su prenijeli i drugi pisani mediji i portali, u kome autorica teksta, na osnovu kratkog telefonskog razgovora s ministricom odbrane BiH Marinom Pendeš, iznosi niz navoda koji se dovode u vezu s izjavom ministrice odbrane, a koje ministrica odbrane nije kazala.

Naime, iz kratkog telefonskog razgovora koji se odnosio na nabavku konzervi hrane za Oružane snage BiH, ministrica odbrane Marina Pendeš nije davala podatke koji se odnose na količine konzervi, niti je u tom kontekstu spominjala SIPU i druge institucije za provođenje zakona, što implicira iz objavljenog teksta, a što je autorica teksta vjerovatno dobila iz drugih izvora.

U cilju istinitog informiranja javnosti, zahtijevamo da se objavi da je ministrica Pendeš dala kratku izjavu da „Ministarstvo odbrane BiH vodi postupak utvrđivanja odgovornosti osoba iz Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH koje su naručile konzerve i koje su te konzerve zaprimile. O tome ćete biti pravovremeno obaviješteni.“

Svi ostali podaci iz teksta su konstrukcija novinarke Željke Domazet, a koji nisu zvaničan stav Ministarstva odbrane BiH i koje ministrica Pendeš nije kazala.

Napominjemo da je Ministarstvo odbrane BiH u svom radu potpuno transparentno i otvoreno za saradnju, sve zvanične informacije se nalaze na web stranici Ministarstva odbrane BiH, te je potpuno neprihvatljivo da se kratka izjava ministrice Marine Pendeš (gore navedena) koristi kao argument, da se podaci i informacije iz članka „Istraga o kupovini konzervi za vojsku“ dovode u kontekst kao zvanični stav Ministarstva odbrane BiH.

Uz uzajamno razumijevanje i poštivanje, nadamo se nastavku dobre profesionalne saradnje.

S poštovanjem,

Ured za odnose sa javnošću

Uma Sinanović