Informacije o prijemu u OS BiH

Odabrani najuspješniji kandidati iz građanstva za početak obuke za prijem u profesionalnu vojnu službu u OS BiH - ministar odbrane Zekerijah Osmić iskazao zadovoljstvo procesom odabira

23.1.2014

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić i zamjenik ministra za upravljanje resursima Živko Marjanac sa saradnicima, primili su 23.01.2014. godine vojnog atašea Velike Britanije u BiH pukovnika Roba Tomlinsona i zamjenika komandanta NATO štaba u Sarajevu brigadir Ole Asbjorn Fauske-a, sa kojima su razgovarali o realizaciji projekta odabira, obuke i prijema u profesionalnu vojnu službu oficira iz građanstva u Oružane snage BiH.

Sastanku su prisustvovali i članovi Komisije za izbor oficira, koju je predvodio brigadni general Husein Tursunović. Članovi Komisije su izvijestili Ministra odbrane da je odabrano 30 najuspješnijih kandidata i da je sve spremno da njihova obuka, u trajanju od 12 sedmica, počne 03. 02. 2014. godine u Centru za osnovnu obuku OS BiH u Pazariću.

Ministar odbrane Zekerijah Osmić izrazio je zahvalnost Komisiji za izbor oficira, koja je sve svoje odluke donosila jednoglasno, kao i Ambasadi Velike Britanije u BiH i NATO štabu u Sarajevu, koji su aktivnim učešćem u dosadašnjem procesu, doprinijeli da odabir kandidata bude maksimalno transparentan i korektan. Ministar Osmić je izrazio očekivanje da će Ambasada Velike Britanije i NATO štab u Sarajevu dati podršku i u nastavku procesa prijema oficira iz građanstva.

Vojni ataše Velike Britanije pukovnik Rob Tomolinson je iskazao zadovoljstvo radom Komisije i tokom procesa odabira, te istakao da će se podrška Ambasade Velike Britanije nastaviti, ne samo u procesu obuke, nego i u narednom trogodišnjem periodu prijema oficira iz građanstva u Oružane snage BiH. Zamjenik komandanta NATO štaba u Sarajevu Ole Asbjorn Fauske, je, također, istakao da će NATO štab u Sarajevu i ubuduće pomagati proces i u većem kapacitetu, te izrazio zadovoljstvo NATO štaba dosadašnjim procesom.

Na kraju, ministar Osmić je zahvalio svim učesnicima u dosadašnjem procesu, te izrazio očekivanje da će u narednom periodu za ovaj proces biti izraženo još veće interesovanje, jer je ovim projektom „započeta nova era u odabiru oficira u Oružane snage BiH.“

Na sastanku je najavljena i posjeta zamjenika komandanta Američke komande za Evropu general Sir Richard Shirreffa, koji će krajem februara ove godine posjetiti kandidate na obuci, te razgovarati sa najvišim predstavnicima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH o implementaciji projekta.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

6 FOTO GALERIJA