Informacije o prijemu u OS BiH

Ceremonija povodom početka Obuke za mlade oficire Oružanih snaga BiH

19.2.2014

Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH dobili kandidate koji nakon fakultetskog obrazovanja iz građanstva svoju karijeru nastavljaju u Oružanim snagama BiH.

U Domu OS BiH u Sarajevu je 19.02.2014. godine, održana ceremonija kojom je svečano obilježen početak obuke za 30 najuspješnijih kandidata iz građanstva u Oružane snage BiH, koji su odabrani u okviru pilot projekta „Osnovna obuka oficira“.

Ceremoniji početka obuke prisustvovao je zamjenik vrhovnog komandanta Savezničkih snaga (NATO) u Europi i operativni komandant Misije Europske unije EUFOR– britanski general Sir Richard Shireff, najviši predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, otpravnica poslova Ambasade Velike Britanije u BiH NJ.E. Jo Lomas, predstavnici NATO štaba Sarajevo i EUFOR-a, predstavnici OSCE-a, Ministarstva sigurnosti BiH, kao i svi odabrani kandidati i članovi njihovih porodica.

„Prisustvo zamjenika vrhovnog komandanta Savezničkih snaga (NATO) u Europi i operativnog komandanta Misije Evropske unije EUFOR– britanskog generala Sir Richard Shireffa tumačimo kao veoma značajnu poruku NATO saveza i njegovih zemalja članica Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine za projekte koje činimo na putu Bosne i Hercegovine ka punopravnom članstvu u NATO“ , istakao je ministar odbrane Zekerijah Osmić u svom obraćanju prisutnima na ceremoniji.

Ministar Osmić je naglasio da su „Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH, po prvi put, dobili kandidate, djevojke i mladiće, koji nakon fakultetskog obrazovanja iz građanstva, svoju karijeru nastavljaju u Oružanim snagama BiH. Za ostvarenje našeg konačnog cilja, a to je ulazak u NATO, mi moramo izgraditi Oružane snage koje ispunjavaju sve NATO standarde, moramo nastaviti s reformskim aktivnostima i sa realizacijom obaveza u okviru NATO integracionog procesa. Vjerujem da ćemo u ovim kandidatima dobiti buduće lidere koji će svojim znanjem i vještinama, u vremenu koje je pred nama, predvoditi oficirski kor Oružanih snaga BiH, koji će potpuno ravnopravno sarađivati sa svojim kolegama iz oružanih snaga zemalja članica NATO-a i koji će preuzeti dio odgovornosti koju nose nove generacije. Lično sam potpuno posvećen i opredijeljen za uspjeh ovog projekta i sve ću učiniti da profesionalno usavršavanje ovih i svih budućih kandidata protekne na najvećem mogućem nivou, potpuno transparentno i u skladu sa istim procesima u oružanim snagama zemalja članica NATO-a,“ istakao je, između ostalog, ministar Osmić.

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general major Anto Jeleč je, obraćajući se kandidatima, istakao da ulože sve svoje sposobnosti i da ne žale truda da uz pomoć instruktora što uspješnije savladaju obuku: “Vrijeme koje je pred vama pružiće vam prigodu da se još bolje međusobno upoznate, izgradite prijateljske odnose ali i razumijete punu važnost i značaj pravilnih međuljudskih odnosa koji vladaju u OS BiH“, istakao je general Jeleč.

Zamjenik vrhovnog komandanta Savezničkih snaga (NATO) u Evropi i operativni komandant Misije Evropske unije EUFOR– britanski general Sir Richard Shireff posebno je naglasio ulogu i značaj Ministarstva odbrane i ministra odbrane Zekrijaha Osmića u ovom procesu: “Ništa od ovoga se ne bi desilo bez dalekovidosti, vizije i predanosti ministra odbrane, njegove ekselencije gospodina Osmića. I vama i vašem Ministarstvu, vaša zemlja i vaše oružane snage imaju mnogo toga zahvaliti.“ Također, general Shireff biranim riječima je govorio i o generalu Anti Jeleču, oficirima, podoficirima koji su radili u centrima za odabir i obuku, te kandidatima za koje je na kraju istakao da budu ponosni jer „predstavljate sve narode Bosne i Hercegovine, budite ponosni na vaše različito etničko porijeklo i budite ponosni na činjenicu da ste braća i sestre po oružju na službi vašoj državi.“

Također, prisutnima su se obratili i komandant KOiD-a brigadir Robert Sušac, vojni ataše Velike Britanije u BiH pukovnik Rob Tomlinson, te otpravnica poslova Ambasade Velike Britanije u BiH NJ.E. Jo Lomas. Na ceremoniji su dodijeljene zahvalnice za učešće u projektu za ukupno 14 pripadnika MO i OS BiH, a na kraju je prikazan film u trajanju od 30 minuta, o dosadašnjem toku trajanja procesa odabira, koji je urađen u produkciji Ureda vojnog atašea Velike Britanije u BiH i uz saradnju Ministarstva odbrane BiH.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel.: 033/286-680, 061/22 84 66, fax 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

12 FOTO GALERIJA