Informacije o prijemu u OS BiH

Ministar odbrane BiH održao radni sastanak sa članovima Komisije za izbor kandidata u PVS

18.3.2014

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić održao je 13.03.2014. godine radni sastanak sa članovima Komisije za izbor kandidata za prijem u vojnu službu u kategoriji vojnika.

Povod za održavanje sastanka su različiti komentari javnosti po pitanju realizacije Oglasa za prijem vojnika na osnovnu vojnu obuku.

Nakon što su članovi Komisije detaljno upoznali ministra Osmića sa procesom odabira kandidata, trenutnim statusom postupka te prijedlozima za unapređenje rada regionalnih timova za regrutovanje i Komisije za izbor kandidata, ministar je ocijenio dosadašnji rad veoma uspješnim te čestitao članovima Komisije na iskazanom profesionalizmu.

Ministar Osmić je naglasio značaj transparentnosti u radu Komisije, zbog čega je zahtijevao da Komisija nastavi sa dosadašnjom praksom omogućavanja kandidatima uvid u rezultate izbora. U tom smislu naredio je Predsjedniku komisije za izbor mladih vojnika da, i pored činjenice da je Odluka o izabranim kandidatima javno postavljena na oglasnim tablama u Zajedničkom štabu OS BiH, regionalnim timovima za regrutovanje u Banja Luci, Čapljini, Sarajevu i Tuzli, omogući svim kandidatima koji su konkurisali za prijem u PVS lični uvid u liste uspješnosti u Zajedničkom štabu OS BiH ili da izvrše provjeru putem telefona svaki radni dan u vremenu od 09-11 sati na telefonske brojeve 033/285-847 i 033/285-818.
Predsjednik Komisije je informisao ministra Osmića da će po okončanju postupka svi kandidati koji su konkurisali za prijem u vojnu službu, a nisu primljeni, biti pismeno obaviješteni o konačnom statusu njihove prijave na oglas u skladu sa odredbama Pravilnika o prijemu u vojnu službu i Zakona o upravnom postupku.

Na kraju je ministar Osmić poželio uspješan rad Komisiji za izbor vojnika, te posebno istakao potrebu dosljednog i striktnog pridržavanja propisanih kriterija i procedura za odabir kandidata uz podsjećanje da će svako kršenje istih biti sankcionisano.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba