Informacije o prijemu u OS BiH

Objavljen Javni konkurs za prijem i odabir kandidata na oficirsku obuku – šansa za buduće lidere u Oružanim snagama BiH

5.11.2014

Javni konkurs za prijem i odabir kandidata na oficirsku obuku objavljen je 05.11.2014. godine, a namijenjen je prije svega za kandidate sa završenim fakultetom iz civilstva za prijem u profesionalnu vojnu službu u OS BiH u kategoriji oficira.

Konkurs daje mogućnost da najbolje mlade vođe mogu biti izabrane paralelno iz građanstva i iz redova vojnika i podoficira OS BiH.

Ovo je drugi Javni konkurs za prijem i odabir kandidata na oficirsku obuku iz građanstva, koju Ministarstvo odbrane i Oružane snage realiziraju, uz izvanrednu pomoć i podršku ambasade Velike Britanije u BiH i NATO Štaba u Sarajevu, a zasnovanom na prijemu putem javnog konkursa. U decembru ove godine Oružane snage Bosne i Hercegovine će primiti prvu generaciju od 29 mladih oficira i oficirki iz građanstva u početnom činu oficira, koji su nakon procesa odabira završili napornu jedanaestomjesečnu obuku i koji će potpisati prve profesionalne ugovore u Oružanim snagama BiH.

U povodu objavljivanja poziva svim zainteresiranim kandidatima i kandidatkinjama koji ispunjavaju uslove konkursa, ministar odbrane Zekerijah Osmić naglašava da je „Ministarstvo odbrane opredijeljeno da nastavi sa davanjem mogućnosti mladim građankama i građanima Bosne i Hercegovine da postanu oficiri OS BiH, te ih i ovom prilikom pozivam da se prijave na Javni konkurs za prijem mladih oficira u OS BiH. Javni konkurs je danas objavljen na web stranici MO BiH.“

„Nastavljajući sa vlastitim odabirom i obukom oficira,“ ističe ministar Osmić „ne samo da podmlađujemo svoj oficirski kadar, nego činimo da ta zamjena bude jednoobrazna, zasnovana na najsavremenijim metodama odabira i obuke i time maksimalno kvalitetna. Naravno, kompatibilnost procesa odabira i obuke pojedinaca sa istim procesima u savremenim vojskama, garantuje i kompatibilnost jedinica OS BiH, što je jedan od bitnih preduslova svih evroatlanskih integracija. Ono što je najbitnije je činjenica da ćemo na ovaj način proizvesti izvrsne mlade vođe, sposobne da se iznesu s brojnim izazovima s kojim će se OS BiH suočavati u budućnosti, i koji će im omogućiti da svoje vojne i komandne vještine iskoriste u zaštiti i podršci naroda i građana BiH.“

Po završetku roka prijave na Konkurs (26.11.2014. godine), slijedi pregled valjanosti prijava. Svi kandidati čije su prijave ispravne biće pozivani u Regrutno-tranzicione centre (Sarajevo-Rajlovac, Banja Luka, Čapljina ili Tuzla) na određena testiranja i provjere, a najuspješniji kandidati će biti pozvani i na dodatna testiranja i provjere u Centar za profesionalni razvoj KOiD-a u Travniku. Najbolje rangirani kandidati će se uputiti na odgovarajuće ljekarske preglede i sigurnosne provjere. Oni koji uspješno prođu i ove faze provjera biće upućeni na oficirsku obuku u Centar za osnovnu obuku u Pazarić i Centar za profesionalni razvoj KOiD-a u Travniku. Kandidati koji završe oficirsku obuku će imati privilegiju da budu primljeni u OS BiH i pritom izvršavaju velik broj različitih, interesantnih i zahtjevnih zadataka, konstantno se obučavaju, usavršavaju i napreduju u službi.

Ministar Osmić, na kraju zaključuje: „Ovaj sistem odabira pomaže MO da prepozna pravi liderski potencijal među najkvalitetnijim mladim diplomantima. Oficiri moraju biti inteligentni, odlučni, fizički jaki, a iznad svega, njihova ličnost i odlučnost moraju biti takvi da mogu predvoditi profesionalne vojnike i u teškim okolnostima.“

Zato, mladići i djevojke, pročitajte dobro uslove Javnog oglasa, prikupite valjanu potrebnu dokumentaciju, skupite hrabrost i prijavite se. Pogledajte na našoj web stranici, provjere i kriterije koji vas očekuju u procesu odabira. Naučite traženo, zasučite rukave i vježbajte. Ako sve ovo uradite, želite, hoćete i mislite da možete, imate velike šanse da nam se pridružite. Dobro došli!

Ured za odnose s javnošću
telefon: (033) 286-680, fax (033) 286-685
e-mail: info@mod.gov.ba