Informacije o prijemu u OS BiH

XV klasa kandidata na osnovnoj obuci vojnika potpisala prvi profesionalni ugovor - generacija vojnika koja će ući u sistem globalne sigurnosti koji će garantovati mir i sigurnost

16.12.2014

U Centru za osnovnu obuku OS BiH u kasarni u Pazariću je 16.12.2014. održana ceremonija svečanog polaganja zakletve i potpisivanje ugovora 15. klase kandidata na osnovnoj obuci vojnika. Ugovore za prijem u profesionalnu vojnu službu u OS BiH je potpisalo ukupno 112 budućih vojnika, od kojih je 9 žena.
Kandidatima na obuci 15. klase uspješno završenu obuku, polaganje zakletve i potpisivanje prvog vojničkog ugovora čestitali su i prisutnima se obratili ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general pukovnik Anto Jeleč, te komandant Centra za osnovnu obuku major Jasmin Ganić.

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić je, obraćajući se vojnicima u stroju, poručio: “Pred vama je novo poglavlje u vašem životu. Zahvaljujući vama i vašoj mladosti Oružane snage BiH od danas su jače, mlađe, efikasnije i obučenije. Vi ćete služiti i vašoj domovini i vašem narodu i omogućiti da se svaki građanin naše države osjeća sigurno i slobodno. Uvjeren sam da ste vi generacija vojnika koja će ući u sistem globalne sigurnosti koji će garantovati mir i sigurnost, ne samo u Bosni i Hercegovini. Vi ste budućnost Oružanih snaga BiH koja će svojim znanjem i sposobnostima ostvariti potrebne dosege Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za ulazak u evroatlantske integracije. Vojnički poziv, za koji ste se opredijelili, častan je posao koji će vam omogućiti profesionalno usavršavanje i mogućnost brzog napredovanja.”

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general pukovnik Anto Jeleč je čestitao mladim vojnicima na uspješno završenoj obuci i istakao:”Raspored u postrojbe OS BiH odvesti će vas novim zapovjednicima, novim izazovima i potrebama da se dodatno educirate i obučavate, kako bi bili spremni odgovoriti na sve zadaće pred vas postavljene. Imati ćete prigodu da učite od iskusnih i najboljih profesionalaca.”

Komandant Centra za osnovnu obuku OS BiH major Jasmin Ganić u svom obraćanju novim vojnicima OS BiH naglasio da vojnički život zahtijeva velike napore i odricanja, ali i pruža mogućnosti napredovanja i sticanje novih vještina.

Svečanosti polaganja zakletve i potpisivanja ugovora o vojnoj službi u OS BiH 15. klase su prisustvovali i pomoćnik ministra za upravljanje personalom Sead Muratović, komandant Komande za podršku general major Husein Tursunović, zamjenik komandanta Operativne komande OS BiH brigadni general Ivica Jerkić, predstavnici EUFOR-a, NATO štaba u Sarajevu, vojno-diplomatski predstavnici u BiH, kao i članovi porodica, rodbina i prijatelji novih vojnika.

Najbolje rezultate na osnovnoj obuci 15. klase postigli su kandidati na obuci Damir Bešić, Vedran Spasojević, Davor Maglica i Milica Blagojević.

Do sada je ciklus obuke u Centru za osnovnu obuku u Pazariću, kroz 15. generacija kandidata, uspješno završilo 4084 kandidatkinje i kandidata, što čini najveći dio našeg vojničkog sastava i sa kojima su naše Oružane snage dobile novu snagu i novu energiju.


Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, 061/22 84 66, fax 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba

16 FOTO GALERIJA