Informacije o prijemu u OS BiH

Promocija vojnog poziva u srednjim školama u Tuzli i Orašju

30.4.2019

U skladu sa Dinamičkim planom Kampanje promocije vojnog poziva u Oružanim snagama BiH za 2019. godinu, pripadnici Centra za regrutovanje i tranziciju Tuzla posjetili su 25. i 29. aprila 2019. godine srednje škole u Tuzli i Orašju.

Prezentacija u Tuzli je realizirana u Katoličkom školskom centru „Sveti Franjo“, a o vojnom pozivu govorili su brigadir Zoran Duspara iz Zajedničkog štaba OS BiH, pukovnik Juso Ibrić iz Komande za upravljanje personalom (KUP) i major Suada Ćosić iz Centra za regrutovanje i tranziciju (CRT) Tuzla uz prisustvo 30-tak učenika završnog razreda Opće Gimnazije. Učenici su iskazali zainteresiranost samim dolaskom, ali i kroz niz pitanja koja su se odnosila na to šta vojnički poziv nudi, kako se može napredovati u vojsci, ali i koje su negativne strane vojničkog poziva. S obzirom na to da većina učenika ima namjeru da nastavi školovanje na visokoškolskim ustanovama, tako su pitanja, ali i odgovori od strane promotora, bili usmjereni na to kako i poslije okončanja fakulteta mogu da apliciraju za prijem u vojnu službu.

Prezentacija u Orašju realizirana je 29. aprila u Školskom centru „Fra Martin Nedić“ uz prisustvo 115 učenika završnih razreda Školskog centra, ali i Strukovne škole iz Orašja. O vojnom pozivu govorila je major Suada Ćosić, a svesrdnu pomoć pružili su i pripadnici Oružanih snaga BiH iz 3. pješadijskog bataljona 6. pješadijske brigade: kapetan Zoran Mišković, kapetan Marinko Ević i potporučnik Ivon Mijić.

Da je vojnički poziv nešto novo, učenici su pokazali kroz pažljivo praćenje prezentacije „Postani vojnik OS BiH“, uz pitanja o visini primanja u OS BiH i načinu nastavka školovanja na vojnim akademijama i slično.

Na susretljivosti, srdačnosti i izdvojenom vremenu posebno se zahvaljujemo osoblju Katoličkog školskog centra „Sveti Franjo“ na čelu sa direktorom vlč. Zubak Markom, te Školskom centru „Fra Martin Nedić“ Orašje na čelu sa direktoricom Dijanom Pejić.

Kampanju su pratili i novinari iz „Radio postaje Orašje“ i Službe za odnose s javnošću Posavskog kantona.

 

7 FOTO GALERIJA