Informacije o prijemu u OS BiH

Oružane snage BiH bogatije za 132 pripadnika 23. klase vojnika Oružanih snaga BiH

13.11.2020

Na lokaciji kasarne “Zaim Imamović” u Pazariću , 13. novembra 2020. godine organizirana je svečana zakletva i ceremonija prijema u vojnu službu 23. klase vojnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Ceremoniji su prisustvovali predstavnici Komande za obuku i doktrinu OS BiH (KOiD), predstavnici Komisije za prijem vojnika u vojnu službu i glavni podoficir NATO Štaba u Sarajevu.

Nakon pozdravnih riječi dobrodošlice, pukovnik Alem Kaplan, komandant Centra za osnovnu obuku, je istakao da su ljudski resursi najvažniji dio bilo koje organizacije i da je danas veliki dan za OS BiH, jer smo bogatiji za 132 mlade osobe, od čega je 20 osoba ženskog pola.

Danas se u Centru piše historija ističe pukovnik Kaplan, jer se po prvi put organizira polaganje svečane zakletve po vodovima umjesto postrojavanja cijele klase, a sve u cilju poštivanja epidemioloških mjera kriznih štabova za sprečavanje širenja virusa COVID-19. Dodatno tokom obuke kandidati i kandidatkinje nisu napuštali lokaciju. Ova odluka je možda na početku bila teška, ali se pokazala kao odličan model, jer je tokom devet sedmica obuke bio evidentiran samo jedan oboljeli kandidat, u prvoj sedmici obuke. Pored navedenog, kandidati su bili više posvećeni svojim obavezama i u kontinuitetu učenja ostvarili bolje rezultate.

Na kraju, pukovnik Kaplan je, uz čestitke na svečano položenoj zakletvi kandidatima 23. klase Osnovne obuke za vojnike, istakao da je bio inspirativan prizor gledati njihovo izvođenje obuke, da su svi zasluženo prošli sve kvalifikacijske kapije, spremni doprinijeti misiji budućih jedinica i da su njihovi rezultati, zaista, garant da građani mogu imati povjerenje u Oružane snage Bosne i Hercegovine.

Brigadir Stabančić je u ime komandanta Komande za obuku i doktrinu pozdravio sve prisutne te se zahvalio svima koji su svojom prisutnošću uveličali današnju svečanost. U nastavku govora istakao je kako mu je čast što danas u stroju vidi 132 kandidata. Naglasio je da samom ceremonijom njihova obuka nije završena, nego će se nastaviti u njihovim jedinicama u koje će biti raspoređeni, gdje ih čeka stručno-specijalistička obuka. Brigadir Stabančić je iskoristio priliku da se zahvali roditeljima vojnika na nesebičnoj podršci koju su pružili njihovim najmilijim, posebno u ovom periodu pandemije COVID-19. Na kraju govora zaključio je da OS BiH nastavljaju sa procesom podmlađivanja te da će se taj proces nastaviti i u budućem periodu.

Analizom sveukupnih rezultata po obuci dobili smo i najbolje kandidate u 23. klasi, koji su ovom prilikom pohvaljeni, a to su: Veronika Kovačević, Nihad Bajrić i Nikolina Slipac.

11 FOTO GALERIJA