Informacije o prijemu u OS BiH

Svečana zakletva 26. klase Osnovne obuke za vojnike

4.1.2022

Na lokaciji kasarne “Zaim Imamović”, 30. decembra 2021. godine organizirana je svečana zakletva i ceremonija prijema u vojnu službu 26. klase, uz prisustvo predstavnika Komande za podršku OS BiH (KP OS BiH), Komande za obuku i doktrinu (KOiD), savjetnika Ministarstva odbrane BiH za ljudske resurse.

Komandant Centra za osnovnu obuku (COO) pukovnik Alem Kaplan istakao је da uspjeh Oružanih snaga BiH počinje upravo u ovom centru, jer se u istom izvršava osnovna vojna obuka kao jedna od četiri glavne komponente institucionalne obuke u OS BiH. Pukovnik Kaplan dalje je istakao da je ulaganje u mlade ljude i ljudske resurse garant razvoja i uspjeha OS BiH, da oružane snage veseli interes mladih ljudi, te da je Centar u proteklih osam sedmica, izvršavajući misiju u vrijeme organičenja COVID-19 i u zimskom periodu, obuku realizirao po tematskom planu bez odstupanja.  Obuku je uspješno savladalo 228 kandidata od kojih su 33 osobe ženskog spola, što predstavlja ponovljeni najveći broj žena u jednoj klasi od formiranja centra do danas i potvrđuje činjenicu da MO i OS BiH aktivno provode politike rodne ravnopravnosti.

Pukovnik Kaplan je poručio kandidatima da je njihova avantura tek počela, da se malo pobjeda u vojničkom smislu dobija individualno, da timovi dobijaju borbe, da nastave razvijati i njegovati timski duh i rad, da ne propuste prilike da i dalje rade na svom ličnom i profesionalnom razvoju, te je zaključio da je čin polaganja svečane zakletve za služenje i očuvanje interesa Bosne i Hercegovine najbolji način na koji se može služiti svojoj domovini i svim njenim građanima.

Komandant KOiD brigadir Slaven Blavicki je pozdravio sve prisutne te se zahvalio svima koji su svojom prisutnošću uveličali svečanost. U nastavku govora uputio je čestitke komandantu COO pukovniku Kaplanu kao i njegovim saradnicima na uspješno realiziranoj obuci 26. klase za vojnike. Naglasio je da u svakoj klasi imamo kandidate koji su se više zalagali te imaju bolje rezultate u odnosu na druge. Svim pohvaljenim uputio je iskrene čestitke i svima poželio puno zdravlja i sreće u profesionalnom životu.

Analizom sveukupnih rezultata po obuci dobili smo i najbolje kandidate u 26. klasi, koji su ovom prilikom pohvaljeni, a to su: Boris Alilović, Miljana Miličević i Muhamed Čosić.

18 FOTO GALERIJA