Vijesti

Ministar Helez, zamjenik Galić i general Knežević u Rimu posjetili NATO koledž za odbranu

20.9.2023

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane Zukan Helez, sa zamjenikom ministra odbrane za politiku i planove Slavenom Galićem i zamjenikom načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH za resurse generalmajorom Gojkom Kneževićem, u srijedu, 20. septembra 2023. godine, u Rimu službeno je posjetio NATO koledž za odbranu

NATO koledž za odbranu već više od jedne decenije pomaže edukaciju visokih oficira i državnih službenika Bosne i Hercegovine na strateškom nivou. Domaćin delegaciji iz BiH bio je komandant koledža danski generalpukovnik Max Nielsen, kome je ministar Helez zahvalio za svu podršku koju ova institucija daje u razvoju strateške misli, na putu BiH ka euroatlantskim integracijama, koji nema alternativu.

Do sada je iz struktura odbrane BiH 12 polaznika završilo polugodišnji kurs za visoke oficire na NATO koledžu za odbranu, a neki od njih već rade na odgovornim pozicijama pri NATO-u. Sve troškove njihove edukacije je finansirao NATO. Također, svake godine na tematskim kursevima, konferencijama komandanata i generala učestvuju kadrovi MO i OS BiH.

„Jedino snagom kolektivne zajednice, kao što su NATO ili EU, može se pružiti kredibilan otpor i ozbiljna reakcija na agresiju kakvu danas vidimo od strane Rusije u Ukrajini. U tom kontekstu, sigurno da i NATO koledž za odbranu, svojom ekspertizom dobrim dijelom pomaže donosiocima odluka u NATO strukturama kako se nositi sa današnjim izazovima. Drago nam je što nam ovaj koledž pomaže da razvijamo svoje kadrove, koji će se znati nositi sa takvim izazovima“, istakao je ministar Zukan Helez. On je dodao da kritičko razmišljanje, međunarodno pregovaranje, razvijanje rukovodnih vještina među pripadnicima 31 zemlje članice i partnerskih zemljama predstavljaju nemjerljivu vrijednost za brušenje profesionalizma pripadnika OS BiH i službenika MO BiH.

General Nielsen je upoznao goste da Koledž ove godine obilježava 72 godine od osnivanja i 57 godina od preseljenja u Rim. Izvještaji sa istraživanja NATO koledža daju visokim liderima NATO-a pravovremene analize i preporuke o aktuelnim pitanjima koja se tiču NATO-a. Kao odgovor na strateške smjernice koje izdaje Sjevernoatlantsko vijeće (NAC) i Vojni komitet (MC) NATO-a, misija ovog koledža za odbranu je, pored ostalog, da doprinosi djelotvornosti i jedinstvu NATO saveza, podstiče strateško razmišljanje o vojno-političkim pitanjima, priprema odabrane oficire  i civilno osoblje za odgovorne dužnosti u strukturama NATO, radi na akademskim studijima i istraživanjima u svrhu podrpke širim ciljevima Saveza i slično.

Tokom ove posjete, najavljeno je da će u martu 2024. godine studijska grupa od 50 polaznika NATO koledža iz Rima posjetiti MO i OS BiH.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

7 FOTO GALERIJA