Vijesti

Posjeta direktora Međunarodnog vojnog osoblja NATO-a Oružanim snagama BiH

21.9.2023

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović, sa saradnicima, primio je danas, 21. septembra 2023. godine direktora Međunarodnog vojnog osoblja NATO-a generalpukovnika Janusza Adamczaka, koji boravi u službenoj posjeti Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH od 21. do 22. septembra 2023. godine.

Tokom sastanaka, razmijenjene su informacije o trenutnim i budućim aktivnostima i operacijama Oružanih snaga BiH u zemlji i inostranstvu, kao i mišljenja i stavovi u pogledu na trenutne sigurnosne i druge izazove sa kojima se susreće današnji svijet, ali također i Bosna i Hercegovina i njene oružane snage.

Također, razgovarano je o projektima od važnosti za institucije odbrane BiH koji su podržani od strane NATO-a. „NATO ostaje posvećen našem snažnom dijalogu i praktičnoj saradnji sa Bosnom i Hercegovinom“ – naglasio je general Adamczak. On je također istakao opredjeljenost NATO-a za realizaciju paketa pomoći za daljnju izgradnju odbrambenih kapaciteta OS BiH, s ciljem pomoći BiH u implementiranju postojećih planova modernizacije odbrambenih i sigurnosnih struktura.

Tokom sastanka naglašena je i važnost i značaj prisutnosti NATO Štaba Sarajevo i međunarodnih snaga u BiH koje nesebično pružaju podršku OS BiH, a sve u cilju izgradnje i razvoja operativnih sposobnosti i kapaciteta, kao i procesa tranzicije OS BiH ka punoj kompatibilnosti sa NATO-om.

U nastavku posjete, direktor Međunarodnog vojnog osoblja NATO-a danas će se sastati sa komandanticom NATO Štaba Sarajevo, komandantom EUFOR-a, posjetiti Centar za obuku za operacije podrške miru OS BiH, gdje će održati predavanje pripadnicima OS BiH te posjetiti Centar za protivminsko djelovanje i uništenje neeksplodiranih ubojitih sredstava OS BiH, dok će tokom sutrašnjeg dana posjetiti Ministarstvo odbrane BiH.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

4 FOTO GALERIJA