Vijesti

Ministar Helez odao počast i položio cvijeće na spomen-obilježju stradanja civilnih žrtava u mjestu Mokronoge: „Neka se nikada više nikom ne ponovi“

21.6.2024

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane Zukan Helez, 21. juna 2024. godine proučio je fatihu i položio cvijeće na spomen-obilježju ubijenim Bošnjacima u mjestu Mokronoge, općina Tomislavgrad.

„Početkom augusta 1993. godine iz svojih je domova u Mokronogama odvedeno i mučki ubijeno devetoro civila bošnjačke nacionalnosti, članova dvije porodice Tiro i Đuliman. Žrtve su bile osobe mlađe životne dobi i nisu sudjelovali ni u kakvim međunacionalnim sukobima. Jedina preživjela osoba je bila devetogodišnja djevojčica Amela Mujkić, kojoj su ubijeni roditelji, sestre i brat. Amela Mujkić je svjedočila na suđenju Ivanu Bakoviću i Albertu Topiću, koji su osuđeni na 15 godina zatvora za ove zločine“, naglasio je ministar Helez prilikom odavanja počasti nedužnim žrtvama.

Ministar Helez je izrazio duboku emociju zbog ovog događaja, posebno jer je lično povezan s ubijenim članovima ovih porodica, te izjavio: „Neka se nikada više nikome ne ponovi“.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

5 FOTO GALERIJA