Vijesti

Specijalna predstavnica Generalnog sekretara NATO-a u posjeti Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine

4.4.2013

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zekerijah Osmić je sa svojom zamjenicom Marinom Pendeš i saradnicima iz Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine 4. aprila 2013. godine u posjetu primio specijalnu predstavnicu Generalnog sekretara NATO-a za pitanja žena, mira i sigurnosti gđu Mari Skaare i zamjenika komandanta NATO štaba Sarajevo brigadira Haralda Hiortha.

Cilj sastanka je upoznati gđu Skaare sa aktivnostima MO i OS BiH vezanim za provedbu zaključka posljednjeg Samita NATO-a u Chicagu, a koji se odnosi na snažniju implementaciju Rezolucije 1325 Vijeća sigurnosti UN-a, provođenje obuke o rodnoj ravnopravnosti u MO i OS BiH te učešće u međunarodnim i regionalnim inicijativama usmjerenim na predmetnu oblast.

Ministar i njegovi saradnici su istakli da MO BiH ulaže velike napore kako bi podigli svijest o značaju rodne ravnopravnosti u MO i OS BiH te da im u procesu implementacije UN rezolucije 1325 podršku pružaju ostale državne institucije, entitetske i međunarodne organizacije.

Posebno su istakli podršku NATO štaba Sarajevo, koji je doprinio edukaciji, informisanju i promovisanju rodne ravnopravnosti u jedinicama Oružanih snaga BiH kroz različite radionice, obuke i obilaske pripadnika OS BiH.

Zaključeno je da značajnu ulogu u implementaciji Rezolucije 1325 ima i učešće u međunarodnim i regionalnim inicijativama, s posebnim naglaskom na NATO Smart Defense inicijativu „Žene lideri u odbrani i sigurnosti“.

Ured za odnose s javnošću

Telefon: (033) 286-680, telefax (033) 286-685,

E-mail: info@mod.gov.ba