Vijesti

Pentagon: Sjedinjene Američke Države podržavaju BiH na putu ka NATO i Evropskoj uniji

16.5.2013

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić 15. 05. 2013. godine u Pentagonu sastao se sa sekretarom za odbranu SAD-a Chuckom Hagelom. Najviši dužnosnici Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva odbrane SAD-a razgovarali su o prioritetnim aktivnostima koje Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH provode u okviru saradnje i partnerstva sa NATO-om i drugim važnim aktivnostima na putu BiH ka evroatlantskim integracijama.

Tom prilikom ministar Osmić je istakao da su Sjedinjene Američke Države za Bosnu i Hercegovinu strateški partner i partner broj jedan u oblasti odbrane.

On je podsjetio da je u proteklim godinama odbrambeni sektor u BiH lider pozitivnih procesa, i putokaz i uzor za sve druge reforme u BiH, ali da je u posljednje 2-3 godine došlo do određenih zastoja i stagnacije kao posljedica ekonomske krize i nedostatnih resursa, kao i određenih neodgovornih politika. “Nastavak odbrambene reforme treba dati momentum i svim drugim reformama potrebnim za integraciju u NATO i EU“, rekao je ministar Osmić, naglasivši da od stupanja na ovu dužnost nastoji otkloniti zastoje i eliminirati uzroke i korijene problema.

Ministar Osmić je kazao da očekuje podršku viziji razvoja i jačanja odbrambenog sistema Bosne i Hercegovine, istakavši:“Mi želimo postići da Oružane snage BiH budu kredibilna i relevantna  struktura koja je sposobna odgovoriti sigurnosnim izazovima i potrebama naroda i građana BiH, ali i validan i koristan sudionik u programima regionalne saradnje i NATO sistemu kolektivne sigurnosti. Prije svega, želimo osnažiti i učvrstiti kapacitete OS za operacije deminiranja, inženjerijske kapacitete, sposobnosti za pomoć civilnim strukturama u slučaju katastrofa i nesreća, sposobnosti zračnih (helikopterskih) snaga za operacije podrške snagama na terenu, medicinske evakuacije, potrage i spašavanja. 

Takođe, ministar je istakao da su prioriteti MO i OS BiH u narednom periodu otkloniti zastoje u procesu NATO integracija i ispuniti uslov za MAP, obezbjediti nastavak refromi, jačati sposobnosti OS za misije deminiranja i operacije pomoći civilima, te nastaviti učešće u međunarodnim operacijama podrške miru, u prvom redu u misiji ISAF.

Sekretar za odbranu SAD-a Chuck Hagel čestitao je na upućivanju Jedinice Vojne policije OS BiH u misiju ISAF u Afganistanu, koja se nalazi u sastavu Bataljona Vojne policije Nacionalne garde Maryland, čime OS BiH zajedno sa NATO partnerima doprinose izgradnji mira i stabilnosti u Afganistanu. Istakao je i značaj saradnje i obilježavanje desete godišnjice Državnog partnerstva BiH i Marylanda, kao potvrde uspješne vojne saradnje s ciljem proširenja na civilni sektor. 

Sekretar Hagel je izrazio čvrstu podršku naporima BiH koje se realizuju na putu ka evroatlantskim integracijama, ispunjavanju uvjeta za aktiviranje NATO akcijskog plana (MAP), unapređenju reformi u oblasti logistike, te nastavku ukupnih reformskih procesa odbrambenih institucija BiH.

Osim Ministra odbrane BiH Zekerijaha Osmića, sastanku su prisustvovali i ambasadorica BiH u SAD Jadranka Negodić, v.d. načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general major Anto Jeleč, v.d. komandanta Operativne komande Oružanih snaga BiH brigadni general Dragan Vuković, pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović i vojni ataše BiH u SAD pukovnik Božo Skopljaković.

Ispred Ministarstva odbrane i Oružanih snaga SAD-a, susretu su prisustvovali i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba admiral James. A. Winnefeld, podsekretar za odbrambenu politiku dr. James Miller, pomoćnik sekretara za odbranu Derek Choolet, zamjenik pomoćnika sekretara za odbranu dr. Evelyn Farkas i vojni ataše SAD u BiH brigadir Scott Miller.  

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić i Ante Jeleč, načelnik Zajedničkog štaba OSBiH u razgovoru za Glas Amerike sumirali najznačajnije detalje četverodnevnog boravka u SAD

Ured za odnose s javnošću

tel: (033) 286-680,fax (033) 286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

6 FOTO GALERIJA