Vijesti

Posjeta komandanta Komande američkih Kopnenih snaga za Evropu – podrška Ministarstvu odbrane BiH

22.5.2017

Zamjenik ministra odbrane BiH za politiku i planove Sead Jusić primio je danas, 22. maja 2017. godine, u posjetu delegaciju Sjedinjenih Američkih Država, koju je predvodio komandant Komande američkih Kopnenih snaga za Evropu generalpukovnik Ben Hodges.

Na početku sastanka, zamjenik Jusić je u ime MO BiH zaželio dobrodošlicu delegaciji SAD-a te izrazio zadovoljstvo današnjom posjetom. Tokom sastanka zamjenik Jusić je upoznao delegaciju SAD-a o radu i ciljevima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, angažmanu Oružanih snaga BiH u misijama podrške miru u svijetu u okviru koalicionih snaga pod vodstvom NATO-a, UN-a i EU, protivminskom djelovanju u Bosni i Hercegovini te aktivnostima na procesu rješavanja viškova naoružanja, municije i MES-a.

Zamjenik Jusić je naglasio da su prioriteti u radu Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine put ka evroatlantskim integracijama, te je upoznao prisutne o aktivnostima MO i OS BiH vezanim za ispunjenje postavljenih uslova za aktiviranje MAP-a i o Planu modernizacije OS BiH koji je sastavni dio usvojenog dokumenta “Pregled odbrane”. Razgovarano je o bilateralnoj odbrambenoj saradnji između BiH i SAD-a te se na kraju sastanka zamjenik Jusić zahvalio na ukupnom doprinosu koji SAD pružaju Bosni i Hercegovini u oblasti odbrambene saradnje.

Generalpukovnik Ben Hodges je podržao dosadašnje aktivnosti Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, naglasio je značaj aktiviranja MAP-a, te u tom pravcu i nastavak pružanja podrške Ministarstvu odbrane BiH.

Delegaciju SAD-a, koju je predvodio komandant Komande američkih Kopnenih snaga za Evropu generalpukovnik Ben Hodges, činili su vojni ataše SAD-a u BiH Mark Karas, politički savjetnik Nick Manring, specijalni savjetnik Mike Voyger, pomoćnica vojnog atašea SAD u BiH pukovnik Aimee Mowry i kapetan Pat Muldoon.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba

7 FOTO GALERIJA