Vijesti

10. Strateški političko-vojni seminar „Sajber sigurnost u MО i OS BiH“

17.10.2017

U organizaciji Ministarstva odbrane BiH, Misije OSCE-a u BiH i Ambasade Savezne Republike Njemačke u BiH, 17. oktobra 2017. godine u Domu Oružanih snaga BiH počeo je 10. Strateški političko-vojni seminar na temu „Sajber sigurnost u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine“.

Uvodno obraćanje na početku seminara imala je ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, te predstavnik Misije OSCE-a u BiH Joeri Maas i vojni ataše Savezne Republike Njemačke u BiH potpukovnik Martin Herrmann.

Seminaru prisustvuje i parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, zamjenik ministra odbrane za resurse Boris Jerinić, načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Anto Jeleč i njegovi zamjenici generali Mirko Tepšić i Senad Mašović, pomoćnici ministra odbrane BiH, generalski kor Oružanih snaga BiH, kao i predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Štaba NATO-a u Sarajevu, Komande EUFOR-a u BiH, predstavnici Republike Hrvatske i Republike Srbije, kao i značajan broj pripadnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH koji se bave pitanjima kibernetičke sigurnosti.

U svom obraćanju ministrica Pendeš je kazala da je cilj organizacije ovog seminara unaprijediti međuresorno razumijevanje i saradnju odbrambenog i sigurnosnog sektora Bosne i Hercegovine, te da sigurnost mreže i sigurnost informacija doprinosi jačanju važnih društvenih vrijednosti i ciljeva, kao što su ljudska prava i temeljne slobode, demokratija, vladavina prava te ekonomska i politička stabilnost.

Ministrica Pendeš je istakla da je Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine prepoznalo važnost kibernetičke sigurnosti i da ima namjeru izgraditi sigurni kibernetičkI prostor za svoje korisnike, za komunikacijske i informacijske servise što će dodatno unaprijediti ukupno stanje kibernetičke sigurnosti u BiH i otvoriti mogućnost za integracije u kibernetičke sigurnosne kapacitete u regiji.

Ministrica Pendeš je naglasila da se ovim seminarom želi ostvariti nekoliko ciljeva, a to je stvaranje sigurnog kibernetičkog prostora, izgradnja kapaciteta brzog odgovora na sigurnosne prijetnje i namjera da se uspostavi efikasna zaštita komunikacijske i informacijske infrastrukture, što će dodatno osigurati kontinuitet aktivnosti koje realiziraju MO i OS BiH.   

Na kraju svog obraćanja ona je izrazila nadu da će ovaj seminar, obzirom na raznolikost učesnika, pomoći u detekciji okvira i očekivanja izgradnje modernih i kredibilnih oružanih snaga, kao sastavnog dijela bh. društva.

Predstavnik Misije OSCE-a Joeri Maas je kazao da tema ovog seminara ima ogroman značaj, imajući u vidu činjenicu da postoji potreba za jačanjem Sajber sigurnosti u BiH, što je prepoznato u Strategiji uspostave Tima za odgovor na računarske incidente (CERT) u BiH.

Gospodin Maas je kao važnu karakteristiku istakao zaključke i preporuke koji će proisteći iz ovog seminara, a koji bi trebali doprinijeti osposobljavanju odbrambenog sektora BiH u oblasti sigurnosti na internetu, te iskazao spremnost Misije OSCE-a u BiH da podrži napore koje poduzimaju naše državne institucije u ovom pravcu.

Dvodnevni seminar se realizira kroz predavanja, panele i rad u grupama u kojima će se razgovarati o važnim pitanjima iz oblasti kibernetičke sigurnosti kao što su uspostava sigurnih i otpornih računarskih mreža na prijetnje iz ovog domena i uspostava kapaciteta za odbranu računarskih mreža.

O ovim temama svoja viđenja, prijedloge i preporuke prezentirat će stručnjaci za ovu oblast iz institucija odbrane Bosne i Hercegovine, Savezne Republike Njemačke, Republike Hrvatske i Republike Srbije.

Seminar se završava sutra, za kada je planirana završna diskusija, te formulacija zaključaka i preporuka za unapređenje sistema zaštite, upravljanja i neutralisanja kibernetičkih prijetnji.

Ured za odnose s javnošću

13 FOTO GALERIJA