Vijesti

Ministar odbrane Republike Srbije u posjeti Ministarstvu odbrane BiH – naša dobrosusjedska, bilateralna i regionalna saradnja je pokazatelj građenja mira

13.12.2017

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, sa saradnicima, među kojima su bili zamjenik ministra odbrane Sead Jusić i zamjenik načelnika ZŠ OS BiH za operacije generalmajor Mirko Tepšić, sastala se 13. decembra 2017. godine sa ministrom odbrane Republike Srbije Aleksandrom Vulinom u okviru zvanične posjete delegacije Ministarstva odbrane R. Srbije Ministarstvu odbrane BiH.

Razgovaralo se o bilateralnoj saradnji u oblasti odbrane, regionalnoj saradnji i procesu evropskih i evroatlantskih integracija. Također, razgovaralo se i o aktuelnim izazovima dvaju ministarstava odbrane i saradnji u narednom periodu.

Tokom sastanka ministrica Pendeš je informirala goste o reformskim procesima u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, posebno govoreći o ispunjenju uslova za aktivaciju MAP-a, implementaciji usvojenog dokumenta „Pregled odbrane“, Planu modernizacije OS BiH, učešću pripadnika OS BiH u operacijama podrške miru, ali i o drugim važnim pitanjima u institucijama odbrane.

Ministrica Pendeš je istakla uspješnu bilateralnu odbrambenu saradnju, posebno u oblasti školovanja i obuke, kao i uspješnu saradnju u regionalnim inicijativama A-5, SEDM, Balkanske medicinske snage, Forum načelnika štabova balkanskih država (B-9), Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi i Vijeće za regionalnu saradnju.

Od prioriteta u narednom periodu ministrica Pendeš je naglasila rješavanje pitanja viškova naoružanja i municije, učešće u operacijama podrške miru (ISAF, UN misije u Kongu, Maliju, Centralnoafričkoj Republici) kao i unapređenje pitanja sistema nabavki u MO i OS BiH, te osiguravanju pretpostavki za intenzivniji proces integracija u NATO.

Ministrica Pendeš se zahvalila ministru Vulinu na interesu i ponuđenoj pomoći za vrijeme požara u Bosni i Hercegovini, a ponudila je kapacitete Oružanih snaga BiH u Centru za obuku za operacije podrške miru (PSOTC) i Centru za deminiranje Oružanih snaga BiH, pri čemu je naglasila da je „naša saradnja, mir, dobrosusjedska i regionalna saradnja pokazatelj građenja mira.“

Ministar odbrane R. Srbije Aleksandar Vulin je istakao značaj saradnje dvaju ministarstava i u tom smislu davanje doprinosa za očuvanje mira, stabilnosti i sigurnosti, kao i suočavanje sa izazovima kao što su prirodne katastrofe, migrantska kriza i učešće u mirovnim misijama. Također, ministar Vulin je naglasio značaj obuke i školovanja kadrova OS BiH na Vojnoj akademiji Vojske Srbije, te izrazio zadovoljstvo visokim procentom realiziranih aktivnosti iz Plana bilateralno-odbrambene saradnje.

U nastavku posjete, delegacija Ministarstva odbrane R. Srbije je posjetila Centar za obuku za operacije podrške miru (PSOTC) u Butmiru. 

U sastavu delegacije Ministarstva odbrane R. Srbije nalaze se i ambasador R. Srbije u BiH Stanimir Vukičević, te v.d. pomoćnika ministra za politiku odbrane Milan Mojsilović, brigadni general Mile Jelić i vojni ataše R. Srbije u BiH kapetan fregate Saša Nikolić.

Video prilog i izjave ministara odbrane BiH i R. Srbije možete pogledati i preuzeti na linkovima:

https://www.youtube.com/watch?v=WWBJJc0I6RE

goo.gl/55Uy8K 

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba

25 FOTO GALERIJA