Vijesti

OS BiH domaćin radionice „ADAMS Basic Workshop“

17.1.2018

U okviru saradnje BiH i SAD-a kroz Program M2M (Military to Military) i usaglašenog kalendara za održavanje međunarodne logističke vježbe „Logistics Development 2019“ (LOGDEV 19), u kasarni „Rajlovac“ u Sarajevu se od 15. do 26. 1. 2018. godine održava radionica „ADAMS Basic Workshop“.

Radionica se realizuje od strane instruktora iz US JS J7, EUCOM, NCISS Latina i instruktora - asistenata za LOGFAS iz OS BiH. Na radionici učestvuje ukupno 35 učesnika iz 13 zemalja (BiH, Albanija, Crna Gora, Finska, Gruzija, Holandija, Hrvatska, Italija, Makedonija, Srbija, SAD, Švedska i Ukrajina).

Cilj obuke tokom ove radionice je da se osiguraju instrukcije za korištenje zajedničkog sistema za transport i kretanje (ADAMS - the Allied Deployment and Movements System) modula logističkog funkcionalnog softvera LOGFAS (the Logistic Functional Area Services), i da se pruži podrška analizama, planiranju, organizaciji i izvršenju transporta jedinica u misije podrške miru.

Na kraju radionice, učesnici će kreirati nacionalne planove transporta u misije (National Detailed Deployment Plan - DDP) koristeći LOGFAS module ADAMS, GeoMan i LOGREP, kao osnovu za izradu multinacionog plana transporta (Multi-National Detailed Deployment Plan - MNDDP) koji će se koristiti u međunarodnoj logističkoj vježbi LOGDEV-19.

 

info- ZŠ OS BiH

17 FOTO GALERIJA