Vijesti

Ministrica Pendeš i ministar Crnadak na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća (NAC) u Briselu

15.3.2018

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš i ministar vanjskih poslova Igor Crnadak u četvrtak, 15. marta 2018. godine predvodili su delegaciju Bosne i Hercegovine na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća (NAC) u sjedištu NATO-a u Briselu.

Cilj sastanka sagovornicima bio je predstaviti informacije o tekućim aktivnostima i statusu reformske agende s naglaskom na implementaciju Pregleda odbrane, te o napretku u dostizanju uslova za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP).  

Ovaj sastanak je izuzetno važna aktivnost koja ima uticaj na predstojeća razmatranja statusa procesa evroatlantskih integracija BiH na Sastanku ministara vanjskih poslova članica NATO-a u aprilu i  Samitu NATO-a u julu ove godine.

Delegacija je tokom posjete Briselu održala i bilateralni sastanak sa zamjenicom generalnog sekretara NATO-a Rose Gottemooler, koja je i predsjedavala sastankom NAC + BiH.

Na ovim sastancima ministrica Pendeš naglasila je veliku važnost procesa evroatlantskih integracija, kako za Bosnu i Hercegovinu tako i za regionalnu, ali i evropsku stabilnost i sigurnost, te ukazala na ostvareni progres u BiH, ne zanemarujući činjenicu kako su ispred BiH brojni i značajni izazovi. Ministrica je naglasila kontinuirane napore i napredak na knjiženju perspektivne vojne imovine, važnost donošenja i implementacije Pregleda odbrane, s pripadajućim dokumentom Plan razvoja i modernizacije OS BiH, te ostale izuzetno uspješne aktivnosti Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, prije svega u oblasti uništavanja viškova naoružanja i municije, učešća na domaćim i međunarodnim vojnim vježbama, pomoći civilnim strukturama, te snažnoj borbi protiv korupcije u sistemu odbrane.

Na koncu sastanka, ministrica Pendeš je kazala kako objektivne okolnosti i čvrsto opredjeljenje za aktiviranje MAP-a, treba shvatiti kao kredibilan rezultat Bosne i Hercegovine u smislu ispunjenja Talinskog uslova, te da je BiH sve preostale postupke registracije perspektivnih vojnih lokacija spremna okončati kao dio procesa implementacije Godišnjih planova saradnje (ANP) u okviru MAP-a, što je također izričito potvrđeno u zaključku Predsjedništva BiH.

Ambasadori zemalja članica NATO-a pri sjedištu u Briselu izrazili su zadovoljstvo naporima BiH kada je u pitanju ispunjenje uslova iz Talina u vezi aktiviranja Akcionog plana za članstvo u NATO-u, ali i rad na sveukupnim reformskim procesima te pružili punu podršku u nastavku tih aktivnosti.

Također, ovom prilikom ministrica Pendeš je održala radni sastanak sа аmbasadorom Republike Slovačke pri sjedištu NATO-a, države kontakt tačke BiH kada je u pitanju NATO, Nj.E. Radovanom Javorčikom, te je prisustvovala  informativnom brifingu o radu Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u kojeg su priredili Nj.E. Almir Džuvo, ambasador BiH pri NATO-u i brigadir Jasmin Čajić, šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u.

U delegaciji Ministarstva odbrane BiH, izuzev ministrice Pendeš, su sekretar MO BiH Muhamed Smajić, pomoćnik ministrice odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović i savjetnik ministrice odbrane BiH Jakov Križanović.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba

8 FOTO GALERIJA