Vijesti

Održana 12. konferencija Generalnog inspektorata MO BiH i inspektora u komandama i jedinicama OS BiH

18.4.2018

Konferencija Generalnog inspektorata Ministarstva odbrane BiH i inspektora u komandama i jedinicama Oružanih snaga BiH, kojoj su prisustvovali najviši predstavnici i zvaničnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BiH te predstavnici međunarodnih snaga i organizacija u BiH, održana je 18. aprila 2018. godine u Domu OS BiH u Sarajevu.

Na otvaranju konferencije uvodnim obraćanjima prisutnima su se obratili ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH Sifet Podžić, parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, komandant Štaba NATO-a u Sarajevu brigadni general Robert A. Huston, komandant EUFOR-a generalmajor Martin Dorfer, načelnik ZŠ OS BiH generalmajor Senad Mašović, kao i generalni inspektor u MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić koji je na samom početku konferencije podnio Izvještaj o radu Generalnog inspektorata MO BiH i inspektora u OS BiH za 2017. godinu.

Ministrica odbrane Marina Pendeš je istakla da Ministarstvo odbrane nastoji unaprijediti odnos prema profesionalnom ponašanju, poštivanju zakona i transparentnosti procesa, navodeći da su to „trajne vrijednosti koje Ministarstvo odbrane i Oružane snage čine dobro organiziranim, efikasnim i po tome prepoznatljivim.” Ona je podsjetila i da je Ministarstvo odbrane u protekloj godini po ovom pitanju, koje je usko vezano sa integritetom i borbom protiv korupcije, nastavilo da djeluje sistemski. „Imajući u vidu da to zahtijeva promjene koje se dotiču sfere morala, svijesti, sistema vrijednosti, osigurali smo strateško planiranje i kroz adekvatne planove, koji će imati dugoročan efekat, implementiramo neophodne mjere. Aktuelan primjer takvih aktivnosti je proces procjene rizika od korupcije radnih mjesta u Ministarstvu odbrane, koji je završen“, istakla je, između ostalog, ministrica Pendeš.

Ministrica Pendeš je naglasila značaj saradnje sa institucijama i agencijama BiH, kao i sa NATO-om, EUFOR-om i OSCE-om s ciljem jačanja napora u izgradnji integriteta, prevenciji i borbi protiv korupcije.

Na kraju svog obraćanja ministrica Pendeš je, zahvaljujući se za učešće na događaju, pozvala sve na kontinuitet saradnje sa Generalnim inspektoratom Ministarstva odbrane i inspektorima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, u skladu s njihovim funkcionalnim nadležnostima.

Inspektori Generalnog inspektorata MO BiH i inspektori iz komandi i jedinica OS BiH su u nastavku Konferencije podnijeli izvještaje o radu, a nakon toga nastavili sa radnim aktivnostima iz djelokruga rada inspektora u cilju nastavka kvalitetnijeg i uspješnijeg rada Generalnog inspektorata u narednom periodu.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba

21 FOTO GALERIJA