Vijesti

Na Igmanu odata počast američkim diplomatama i francuskom vojniku

20.8.2018

Povodom 23. godišnjice tragično nastradalih američkih diplomata Džozefa Kruzela, Roberta Frejzera, Samuela Nelsona Drua i francuskog vojnika Stefana Raula, polaganjem vijenaca i uz vojne počasti, na Igmanu je 20. augusta 2018. godine održana komemorativna ceremonija.

Vijence na spomen-obilježju, na mjestu njihove pogibije, položile su delegacije Predsjedništva BiH, Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, Ambasade SAD-a u BiH, Ambasade Republike Francuske u BiH, delegacija OSCE-a u BiH, delegacija Štaba NATO-a u BiH, kao i predstavnici Vlade Kantona Sarajevo i Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Ceremoniji su prisustvovali najviši predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH koje su predvodili zamjenik ministra odbrane Sead Jusić i načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Senad Mašović, zamjenica šefa Misije SAD-a u BiH Ellen Germaine, zamjenica ambasadora R Francuske u BiH Catherine Veber, šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Bruce Berton, komandantica Štaba NATO-a u BiH brigadna generalica Marti J. Bissell, komandant EUFOR-a Martin Dorfer, kao i drugi predstavnici institucija vlasti u BiH i međunarodnih organizacija u BiH.

Uz zahvalnost na prisustvu zvanicama i gostima, zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić je u svom obraćanju odao priznanje požrtvovanosti i herojstvu ambasadoru Robertu Frejzeru, dr. Džozefu Kruzelu, pukovniku Nelsonu Druu i kaplaru Stefanu Raulu, istakavši da „naše prisustvo ovdje pokazuje da živi sjećanje na ove hrabre ljude.“ On je kazao da „mjesto njihovog tragičnog stradanja, obavezuje sve pripadnike Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, ali i sve dobronamjerne ljude u Bosni i Hercegovini, na vječnu uspomenu i zahvalnost.“ Jer, kako je kazao zamjenik ministra Jusić, „ovdje se podsjećamo i šaljemo poruku, da ćemo trajno cijeniti njihovu hrabrost i žrtvu, kako bi svi ljudi na ovim prostorima živjeli i radili u miru.“

Prisutnima su se također prigodnim riječima obratili zamjenica šefa Misije SAD-a u BiH Ellen Germaine, zamjenica ambasadora R Francuske u BiH Catherine Veber, kao i šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Bruce Berton.

Američke diplomate iz kabineta Ričarda Holbruka, specijalnog izaslanika tadašnjeg predsjednika SAD-a Bila Klintona - Džozef Kruzel, Robert Frejzer i Nelson Dru i francuski vojnik Stefan Raul, tragično su izgubili život na igmanskom putu 19. augusta 1995. godine, vraćajući se u Sarajevo nakon obavljene mirovne misije. Ulica u kojoj se danas nalazi Ambasada SAD-a u BiH nosi naziv ambasadora Roberta Frejzera.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba

29 FOTO GALERIJA