Vijesti

Načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Senad Mašović na Konferenciji o borbi protiv nasilnog ekstremizma i terorizma u Washingtonu

19.10.2018

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović prisustvovao je Konferenciji načelnika generalštabova oružanih snaga na temu „Borba protiv nasilnog ekstremizma i terorizma“ koja je organizovana u Washingtonu.

Konferenciji su prisustvovali načelnici generalštabova oružanih snaga iz 84 zemlje, a domaćin ovog eminentnog skupa visokih vojnih i civilnih zvanica je bio general Joseph Dunford,  načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga SAD.

 

Posebnu pažnju na Konferenciji izazvalo je obraćanje ambasadorice SAD-a u UN-u Nikki Haley koja je pozdravljajući skup zahvalila svima koji doprinose borbi protiv nasilnog ektremizma i terorizma, te još jednom naglasila važnost zajedničkog djelovanja prema svim akterima ovakvih aktivnosti, a u cilju stvaranja sigurnijeg i boljeg prostora za život građana širom svijeta.

 

Ova značajna Konferencija omogućila je visokim vojnim zvanicama iz različitih zemalja i kontinenata da iznesu svoja iskustva, probleme i načine za dalje efikasno suprostavljanje navedenoj pojavi koja svake godine odnese velik broj života i materijalnih dobara, te djeluje destruktivno na razvoj društva u cjelini. Zajednička ocjena svih učesnika je da se samo zajednički možemo efikasno suprostaviti ovom problemu, uz efikasniju razmjenu informacija i međusobnu podršku ne samo vojnim već i civilnim institucijama unutar država.

 

Načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Senad Mašović u svojoj diskusiji je naglasio kako je izgradnja i jačanje odbrambenih kapaciteta svake države i rješavanje sigurnosnih problema veoma bitna, jer samo jaki odbrambeni i kapaciteti sigurnosnih agencija mogu garantovati uspješnu borbu ne samo protiv terorizma, već i svih drugih sigurnosnih problema koji mogu negativno uticati na mir i prosperitet građana jedne države. „U suprotnom“, naglasio je general Mašović, „države koje nemaju izgrađene odbrambene i sigurnosne kapacitete mogu postati  plodno tlo za pojave koje negativno utiču na sigurnost i ukupan razvoj društva“.

 

General Mašović se tokom službene posjete SAD-u u Pentagonu sastao sa šefom Biroa za nacionalnu gardu u Ministarstvu odbrane SAD-a generalom Josephom Laurenom Lengyelom.  Tokom susreta još jednom je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa Nacionalnom gardom Maryland, te s obzirom na kapacitete države Maryland, istakao potrebu proširenja saradnje i na ostale dijelove društva u BiH. Osim toga, general Mašović upoznao je generala Lengyela o aktivnostima koje OS BiH preduzimaju u ostvarivanju dobrih rezultata na putu prema NATO kao jednom od aktera bh. društva koji ispunjavanjem svojih obaveza doprinose ukupnom napretku BiH na putu ka evroatlantskim intergracijama.

 

General Lengyel se zahvalio generalu Mašoviću na ostvarenom stepenu saradnje, kako sa  NG Maryland, tako i sa OS SAD, te se složio da u budućnosti saradnja može biti podignuta na viši nivo. I ovom prilikom istakao je punu podršku Bosni i Hercegovini od strane OS SAD i SAD, te izrazio posvećenost nastavku podrške SAD prema OS BiH i BiH u cjelini.

 

info - ZŠ OS BiH

8 FOTO GALERIJA