Vijesti

Zapaženi rezultati pripadnika OS BiH na vojnom takmičenju „Najbolji ratnik 2019“

18.3.2019

Ceremonija zatvaranja vojnog takmičenja „Najbolji ratnik 2019“ („Best Warrior Competition 2019“) održana je 17. marta 2019. godine u saveznoj državi Maryland, SAD.

Ukupno 15 vojnika, podoficira i vojnika iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Nacionalne garde Marylanda i Oružanih snaga Estonije takmičilo se na ovom izuzetno zahtjevnom vojnom takmičenju.

Na ceremoniji su proglašeni najbolji pojedinci u svim kategorijama, a prvi pomoćnik komandanta Nacionalne garde Maryland za kopnenu vojsku brigadna generalica Janeen L. Birckhead čestitala je svim učesnicima na izvanrednim rezultatima. Ona se zahvalila svima na doprinosu da se ovo takmičenje podigne na veoma visok nivo, a posebnu zahvalu je uputila učesnicima iz BiH i Estonije, jer su takmičenju dali i međunarodni karakter.

Tim iz OS BiH ostvario je zapažene rezultate, a u njegovom sastavu su bili: potporučnik Faris Sitnić, stariji vodnik I klase Zvonko Baotić, vodnik Stefan Bećarević i kaplar Jasmin Suljić.

Svi zadaci zahtijevali su širok spektar sposobnosti i vojničkih vještina. Kao primjer toga vrijedi istaći kako su u okviru takmičenja, za vrijeme marševanja, takmičari nosili ranac težine 16 kg, stazom dužine 12 km.

Pripadnici OS BiH su pokazali visok stepen profesionalnosti, borbenog duha i zalaganja tokom izvršavanja svih postavljenih zadataka, koji su dostojno predstavili OS BiH. Kako su istakli, motivisanost tokom cijelog takmičenja je bila na izuzetno visokom nivou, i dali su svoj maksimum radi postizanja što boljih rezultata. Smatraju da učešće na ovako prestižnom takmičenju predstavlja za njih bogato vojničko iskustvo, te da će ovdje stečena znanja i vještine imati značajan uticaj na dalji razvoj njihove profesionalne vojne karijere.

Info – ZŠ OS BH

28 FOTO GALERIJA