Vijesti

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš primila novog ambasadora SAD-a u BiH

21.3.2019

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš je 21. marta 2019. godine u nastupnu posjetu primila ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH Nj.E. Erica G. Nelsona.

U razgovoru upriličenom povodom njegova dolaska, ministrica Pendeš je američkog ambasadora upoznala s aktuelnim statusom prvog Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) Bosne i Hercegovine, čijim usvajanjem bi se aktivirao Akcioni plan za članstvo (MAP) u Sjevernoatlantskom savezu (NATO). Ona je naglasila da MAP ne znači automatsko članstvo s NATO-om, već prije svega jačanje partnerstva s ovim savezom, što bi pozitivno uticalo na daljnji razvoj odbrambenog sektora u BiH, ali i privrede u našoj zemlji.

 

Ambasador Nelson je izrazio snažnu podršku Vlade i Ambasade SAD-a Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH u daljnjim koracima na polju evroatlantskih integracija. Istakao je da građani mogu biti ponosni na Oružane snage BiH, kao jedne od najintegrativnijih cjelina u bh. društvu, ali i jedne od najvažnijih institucija u BiH. Naglasio je da će SAD nastojati pomoći da tako bude i u budućnosti.

 

Susretu su prisustvovali i vojni ataše SAD u BiH brigadir Michael Tarquinto, politička savjetnica u Ambasadi SAD u BiH Carrie Giardino, te predstavnici Ministarstva odbrane BiH iz Sektora za međunarodnu saradnju i Ureda za odnose s javnošću.

 

Ured za odnose s javnošću

Tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

3 FOTO GALERIJA