Vijesti

Pripadnicima OS BiH u misiji MINUSMA u Maliju uručene medalje Ujedinjenih naroda

18.4.2019

U sjedištu UN misije MINUSMA u Bamaku, Mali, 16. aprila 2019. održana je svečana ceremonija dodjele medalja Ujedinjenih naroda za pripadnike vojne i policijske komponente MINUSMA.

U sjedištu UN misije MINUSMA u Bamaku, Mali, 16. aprila 2019. održana je svečana ceremonija dodjele medalja Ujedinjenih naroda za pripadnike vojne i policijske komponente MINUSMA.

Medalja UN dodjeljuje se tokom, i nakon, uspješne službe i simbolizira priznanje doprinosa, žena i muškaraca, pripadnika vojnih i policijskih snaga koji misiju služe pod zastavom UN-a. Svečanošću dodjele medalja UN-a je predsjedavao komandant snaga MINUSMA generalpukovnik Dennis Gyllensporre, u prisustvu policijskog pomoćnika UNPOL / MINUSMA Ivana Françoisa Voillota te pripadnika vojnih i policijskih snaga UN koji su na ovaj dan odlikovani prestižnom medaljom UN-a.

Medalje UN su uručene i pripadniku i pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, a dodijeljene su i pripadnicima 33 vojna i policijska kontingenta: Njemačke, Engleske, Austrije, Belgije, Bangladeša, Burkine Faso, Kanade, Danske, Egipta, El Salvadora, Španije, SAD, Finske, Francuske, Gane, Gvatemale, Gvineje, Indonezije, Italije, Japana, Jordana, Kenije, Mauritanije, Nigerije, Norveške, Nepala, Pakistana, Holandije, Senegala, Sierra Leonea, Švedske, Latvije i Tunisa.

Pripadnici OS BiH u misiji MINUSMA učestvuju već petu godinu, a prateći preporuke dobivene od UN-a, kada je riječ o nastojanju povećanja broja žena koje učestvuju u UN misijama, Oružane snage Bosne i Hercegovine uputile su jednu ženu u misiji MINUSMA.

Višedimenzionalna integrirana stabilizacijska misija Ujedinjenih naroda u Maliju (MINUSMA) osnovana je Rezolucijom Vijeća sigurnosti br. 2100 od 25. aprila 2013. godine kako bi podržala političke procese u toj zemlji i provela niz zadataka vezanih uz sigurnost. Mandat MINUSMA je da podrži prijelazne vlasti Malija u stabilizaciji zemlje.

Jednoglasnim usvajanjem rezolucije 2164 od 25. juna 2014. Vijeće je odlučilo da se Misija usredotoči na dužnosti, kao što su osiguranje sigurnosti, stabilizacija i zaštita civila; podržavanje nacionalnog političkog dijaloga i pomirenja; i pomoć u ponovnom uspostavljanju državne vlasti, ponovnoj izgradnji sigurnosnog sektora i unapređenju i zaštiti ljudskih prava u toj zemlji.

Misija MINUSMA trenutno broji 13.289 pripadnika vojnih snaga (više od 50 država), uključujući 40 vojnih posmatrača, 486 štabnih oficira i 12.763 pripadnika nacionalnih kontingenata. Žene čine 3,2 posto vojnog osoblja.

Info – ZŠ OS BiH

4 FOTO GALERIJA