Vijesti

Zamjenik načelnika ZŠ OS BiH za operacije u službenoj posjeti OS RH

11.11.2019

Zamjenik Načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za operacije generalmajor Ivica Jerkić, od 6. do 7. novembra 2019. godine predvodio je delegaciju OS BiH u službenoj posjeti Oružanim snagama Republike Hrvatske.

Posjeta je obavljena u skladu sa odobrenim Planom bilateralne odbrambene saradnje za 2019. godinu između Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i Ministarstva odbrane Republike Hrvatske. Dvodnevna posjeta obuhvatala je ceremoniju svečanog dočeka ispred Glavnog štaba OS RH, štabne razgovore dvaju delegacija po ranije dogovorenim temama, a koje su uključivale nastavak bilateralne odbrambene saradnje na polju školovanja, kurseva i zajedničkog učestvovanja u mirovnim operacijama. Delegaciju OS RH predvodio je vice-admiral Robert Hranj, direktor Glavnog štaba Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Drugi dio posjete, delegacija Oružanih snaga BiH posjetila je Komandu Kopnene vojske Oružanih snaga Republike Hrvatske u Karlovcu. Komandant HKoV-a generalmajor Siniša Jurković sa delegacijom prezentovao je mjesto i ulogu HKoV-a u Oružanim snagama RH.

Delegacija OS BiH iskoristila je priliku i posjetila fabriku naoružanja HS produkt iz Karlovca gdje su razgledali displej vojne opreme i naoružanja. Direktor HS produkta gospodin Željko Pavlina prezentovao je najnovija dostignuća fabrike, te je nakon prezentacije izvršena posjeta proizvodnih pogona fabrike i probno ciljanje iz jurišne platforme VHS i pištolja HS.

U četvrtak, 7. novembra 2019. godine delegacija OS BiH posjetila je Hrvatsko vojno učilište „Dr. Franjo Tuđman“ u Zagrebu. Delegaciju OS BiH je dočekao generalmajor Mate Pađen, komandant Hrvatskog vojnog učilišta. Tokom posjete HVU, generalmajor Ivica Jerkić održao je predavanje polaznicima Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ na temu „Značaj Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u zemlji i regiji“.

Posjeta delegacije OS BIH je ocijenjena najvišom ocjenom od strane sagovornika i iskazana je želja za nastavkom uspješne bilateralne odbrambene saradnje dvaju oružanih snaga.

Pored generala Jerkića, u delegaciji OS BiH su bili i brigadir Mato Đukić, vojni ataše BiH u RH, brigadir Nebojša Bošnjak, načelnik Uprave za logistiku ZŠ OS BIH, pukovnik Robert Beljan načelnik Uprave za operacije i obuku ZŠ OS BiH, pukovnik Samir Mustafić, načelnik Оdjeljenja za međunarodnu saradnju pri Upravi za politiku i planove ZŠ OS BiH i pukovnik Dario Tucaković, šef Kabineta ZNZŠ za operacije.

Info – ZŠ OS BiH

12 FOTO GALERIJA