Vijesti

Obilježena 15. godišnjica 1. pješadijskog (gardijskog) puka OS BiH i 28. godišnjica Hrvatskog vijeća odbrane

8.4.2020

Komanda 1. pješadijskog (gardijskog) puka je ove godine, kao i ranijih godina, izvršila sve pripreme planskih aktivnosti oko obilježavanja 15. godišnjice 1. pješačkog (gardijskog) puka OS BiH i 28. godišnjice osnivanja Hrvatskog vijeća odbrane i samo obilježavanje se trebalo realizirati od 6. do 8.4.2020. godine.

Zbog novonastale epidemiološke situacije u Bosni i Hercegovini i proglašenju pandemije virusa korona od strane Svjetske zdravstvene organizacije, kao i naredbama kriznih štabova o preventivnim mjerama u cilju sprečavanja širenja virusa COVID - 19, ovogodišnja godišnjica nije obilježena na uobičajen način.

U spomen na poginule pripadnike HVO-a, delegacije Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH položille su vijence i zapalile svijeće u kasarnama u Mostaru, Čapljini, Livnu, Kiseljaku i Orašju, a predstavnici boračkih udruženja u općinama i gradovima gdje je djelovalo HVO.

Danas u poslijepodnevnim satima u 17 sati, u mostarskoj katedrali bit će održana sv. misa za sve poginule i umrle branitelje HVO-a, a RTV HB će prenositi uživo svetu misu.

U povodu 8. aprila, 28. godišnjice Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) i 15 godina formiranja 1. pješačkog (gardijskog) puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, komandant 1. pgp OS BiH brigadir Martin Pažin uputio je čestitku, u kojoj je između ostalog poručio:

Danas, s pravom i ponosom možemo istaknuti da su pripadnici HVO-a  dali veliki doprinos stabilizaciji ukupne situacije u BiH i potpisivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Kap krvi prolivena za domovinu nas obavezuje da odamo počast svim poginulim i nestalim pripadnicima HVO-a i svim stradalima Domovinskog rata.

Danas nemamo pravo na nebrigu i zaborav prema njima. Stoga, svima onima, koji su bili pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane, veliko hvala za sve što su učinili, a poginulim vječna hvala i pokoj vječni.

 

Info -1.pgp.

7 FOTO GALERIJA