Vijesti

Ministar Podžić i ambasador Field otvorili vojnu ambulantu u kasarni “Kozara” u Banjoj Luci

27.5.2020

Zvaničnim presijecanjem vrpce, ministar odbrane BiH Sifet Podžić i britanski ambasador u BiH Nj.E. Matt Field otvorili su danas prostorije nove vojne ambulante u kasarni Oružanih snaga Bosne i Hercegovine „Kozara“ u Banjoj Luci.

Ovim je uspostavljena prva vojna ambulanta od osnivanja Oružanih snaga BiH, a planirano je uspostavljanje još tri, u kasarnama „Rajlovac“ u Sarajevu, „Dubrave“ u Živinicama i „Božan Šimović“ u Čapljini.

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić u svom obraćanju je istakao da: „S obzirom na činjenicu da Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine u okviru svojih kapaciteta do danas nisu posjedovale ovu sposobnost, otvaranjem ove ambulante, pored zdravstvene zaštite za svoje pripadnike, bit će napravljen i veliki iskorak po pitanju saradnje sa zdravstvenim i drugim institucijama širom Bosne i Hercegovine. Ako uzmemo u obzir da je ovo tek prva faza i prvi korak Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na ovom polju, koristim ovu priliku da naglasim da se nećemo zaustaviti samo na ovome, nego ćemo vrijedno nastaviti na razvijanju kapaciteta sanitetske službe u cilju dostizanja sposobnosti ROLE-2.“ Ministar Podžić je dodao da će „na ovaj način Oružane snage Bosne i Hercegovine biti na usluzi svojim građanima i kroz zapošljavanje mladih osoba sa završenim obrazovanjem na polju zdravstvene zaštite i u konačnici bile bi spremne da ponude svoje vlastite medicinske kapacitete sposobnosti na raspolaganje za učešće u operacijama podrške miru.“

Uspostavljanje vojnih ambulanti na četiri lokacije OS BiH odvija se kroz projekat koji je usmjeren ka razvoju sanitetske službe OS BiH, u cilju unapređenja zdravstvene zaštite pripadnika OS BiH na području cijele Bosne i Hercegovine, čime se daje mogućnost vojnim ljekarima da vrše preglede i/ili po potrebi upućuju na daljnje specijalističke preglede u zdravstvene ustanove u BiH.

Inicijator i finansijer projekta uspostave ambulanti je Britanska ambasada u BiH koja je do sada osigurala više od pola miliona KM za njegovu implementaciju. Veliku i značajnu ulogu u implementaciji su imali Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH, kao i NATO Štab u Sarajevu, te predstavnici nadležnih entitetskih institucija u oblasti zdravstva zbog usklađenosti procedura sa relevantnim entitetskim i kantonalnim propisima u ovoj oblasti. 

Britanski ambasador u BiH Nj.E. Matt Field je istakao da je BiH ovom investicijom dobila medicinske objekte koji odgovaraju modernim, sposobnim i dobro opremljenim oružanim snagama, koji će biti ključni u odgovoru OS BiH i civilnog sektora u borbi protiv COVID-19. „Ovo je bio zajednički napor i zato je i zajednički uspjeh Oružanih snaga BiH, Ministarstva odbrane, izvođača radova i NATO Štaba u Sarajevu. Podrška zvaničnika vlasti na različitim nivoima je bila ključna jer je saradnja civilnog sektora i OS BiH izuzetno važna. Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje veliki prijatelj Bosne i Hercegovine i nastavit ćemo pomagati kada god smo u mogućnosti“, kazao je ambasador Field.

Na ovim lokacijama nalazili su se potpuno devastirani objekti bez ikakve opreme i uslova za rad. Kroz projekat, objekti su sanirani i nabavljena medicinska i tehnička oprema, te uposleno medicinsko osoblje koje će u novim objektima pružati medicinsku pomoć pripadnicima OS BiH. Radove su dijelom izvodili pripadnici građevinske službe OS BiH, a dijelom građevinske firme iz BiH uz tehničku podršku majora Elvisa Mujčinovića i arhitektice potporučnice Ane Jojić.

Danas otvorena vojna ambulanta u kasarni „Kozara“ sadrži modernu priručnu laboratoriju i stacionar sa osam ležaja.

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović rekao je: „Oružane snage Bosne i Hercegovine su od svoga osnivanja mnogo napredovale u mnogim segmentima operativnih sposobnosti, tako da je došlo vrijeme da se razvijaju sposobnosti i kapaciteti u segmentu pružanja odgovarajuće zdravstvene zaštite svim pripadnicima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Ovaj projekat ima više nego evidentan napredak i već se vidi veliki napredak u segmentu sanitetske službe koji će u konačnici, također, doprinijeti i prijemu novim mladih medicinskih kadrova čiji će status uskoro biti regulisan i u ukupnom zdravstvenom sistemu u Bosni i Hercegovini.“

Komandant NATO Štaba u Sarajevu brigadni general William J. Edwards rekao je: „Može neko napraviti zgradu i kupiti opremu, ali potrebni su profesionalci medicinske struke i organizacijsko liderstvo da prazna građevina oživi i služi ljudima. Zato želim da čestitam na sveobuhvatnom pristupu ovog tima ne samo na izgradnji ovih objekata, nego i zbog investiranja u ljudski kapital koji je potreban da bi se jedna građevina pretvorila u važnu sposobnost Oružanih snaga BiH.“

Kako je istakao ministar Podžić, sada predstoji registracija ambulante kod nadležnih organa Republike Srpske, omogućavanje specijalizacije ljekarima kroz specijalističke grane koje su potrebne OS BiH i daljnji prijem ljekara u profesionalnu vojnu službu.


Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

26 FOTO GALERIJA