Vijesti

Izvršena primopredaja dijela vojne lokacije skladišta OS BiH „Car Dušan“ u Rudom

28.5.2020

Zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić prisustvovao je predaji dijela neperspektivne vojne lokacije, koja je održana danas, 28. maja 2020. godine, u skladištu municije i minsko-eksplozivnih sredstava OS BiH „Car Dušan“ u Rudom.

Primopredaja dijela lokacije održana je u skladu sa Sporazumom o osnovnim principima za rješavanje pitanja nepokretne i pokretne imovine koja će i dalje služiti za potrebe odbrane, koji su 2007. godine potpisali Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine i vlade entiteta (Federacije BiH i Republike Srpske).

Na osnovu ovog sporazuma, Republička direkcija za obnovu i izgradnju Republike Srpske je podnijela zahtjev za primopredaju dijela neperspektivne lokacije skladišta Oružanih snaga BiH, u cilju ostvarivanja obostranog interesa za daljnje korištenje ove lokacije.

Zamjenik ministra Okolić se ovom prilikom interesirao i za stanje na lokaciji, uređenosti mjesta i skladišnih prostora, te pitanjima koja se odnose na trenutne aktivnosti u procesu uništavanja neperspektivnog naoružanja.

Tokom današnjih aktivnosti u Rudom, zamjenik ministra Okolić sastao se i sa načelnikom te općine Ratom Rajakom.

Inače, lokacija „Car Dušan“ u Rudom, sa aspekta njenog daljnjeg korištenja, proglašena je neperspektivnom vojnom lokacijom.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,

8 FOTO GALERIJA