Vijesti

Oružane snage BiH angažuju resurse na području Srebrenice

9.7.2020

Naređenjem ministra odbrane BiH, regulisano je angažiranje i upotreba resursa Oružanih snaga Bosne i Hercegovine od 08. do 11. jula na području Srebrenice, u skladu sa važećim propisanim pravilima i procedurama, čime se daje podrška i aktivnostima nadležnih institucija Bosne i Hercegovine, kao i Organizacionom odboru za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a Srebrenica.“

Zadacima koji iziskuju posebne napore, prethodile su pravovremne pripreme vojnog personala i materijalno-tehničkih sredstava (MTS) na matičnim lokacijama razmještaja. Planskim izviđanjem terena, definirane su obaveze za sve privremene organizacijske cjeline koje su obuhvatile osiguranje smještaja za sudionike marša, vlastiti smještaj i osiguranje jedinica i MTS-a.

 

Zadaci su otpočeli sa uspostavljanjem mjesta prenoćišta za učesnike marša na lokaciji Crni vrh, kao i za učesnike marša mira na lokaciji Liplje (općina Zvornik), Pobuđe Mravinci (općina Bratunac) i Potočari (općina Srebrenica).

 

Također, na dan dženaze, pripadnici OS BiH će asistirati prilikom polaganja cvijećа u „Memorijalnom centru Potočari“.

 

Tokom izvršenja aktivnosti vodi se računa o sprovođenju mjera i postupaka za sprečavanje širenja epidemije korona virusa (COVID – 19), naređenih od strane institucija odbrane kao i mjere nadležnih organa i institucija entiteta i općina.

 

Bez obzira na specifičnosti realizacije ovih zadataka, pripadnici OS BiH pokazuju visok nivo profesionalizma i vojnu disciplinu.

 

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

4 FOTO GALERIJA