Vijesti

RADLI inicijativa uspješan projekat u doba pandemije COVID-19

26.11.2020

U organizaciji Ministarstva odbrane BiH 26. novembra 2020. godine održana je treća Godišnja konferencija Regionalne inicijative za učenje na daljinu, a istu je u kombinovanom modelu (rezidencijalno i online) otvorio ministar odbrane Bosne i Hercegovine dr. Sifet Podžić.

Konferenciji su rezidencijalno prisustvovali i načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Senad Mašović i njegov zamjenik generalmajor  Gojko Knežević, komandant NATO štaba u Sarajevu brigadni general William Edwards, načelnik štaba EUFOR-a u BiH, general Barath, generalni inspektor MO BiH general Mirsad Ahmić, zamjenik k-danta Komande za podršku OS BiH, brigadir Rusmir Mrković, te sekretar Ministarstva odbrane dr. Muhamed Smajić, pomoćnici ministra za upravljanje personalom, međunarodnu saradnju, politiku i planove, kao i komandant Komande za obuku i doktrinu, koja je u ime institucija odbrane i nosilac i realizator ovog projekta, brigadir Slaven Blavicki.

 

Učesnici putem online platforme su bili direktorice ADL instituta Sjedinjenih Američkih Država, dr. Sae Shatz, predsjednik Jefferson instituta iz SAD-a, dr. Aaron Presnal, te predstavnici RADLI inicijative zemalja regiona, Republike Slovenije, S. Makedonije, R Srbije i predstavnik Kraljevine Norveške, zemlje koja predvodi i podržava ovaj projekat.

 

Tema ovogodišnje RADLI-20 Konferencije bila je "Upotreba ADL-a tokom pandemije COVID-19: Iskustva i praktična primjena ADL-a u sistemima profesionalnog vojnog obrazovanja i obuke  država RADLI i partnerskih država".

 

Cilj uspostavljanja RADLI je da se kroz regionalnu saradnju promovišu vrijednosti i koristi ADL-a kako bi se  kroz ADL obuku, hardversku i softversku podršku, te bolju regionalnu i međunarodnu saradnju u izradi ADL proizvoda, unaprijedio vojno-obrazovni sistem zemalja članica ove Inicijative.

 

Na početku konferencije učesnike je pozdravio i upoznao sa programom i ciljevima iste dr. Sead Muratović, pomoćnik ministra odbrane za upravljanje personalom i ujedno voditelj ADL projekta za MO BiH.

 

Ministar Podžić je u svom obraćanju naglasio činjenicu da su koarci koje je Ministartsvo odbrane BiH poduzelo prije nekoliko godina svojim priključenjem ovom programu, bili ispravni i gotovo vizionarski, jer se koristi od priključenja ovoj inicijativi itekako vide u doba ove globalne pandemije izazvane COVID-om 19.

 

Ministar Podžić je posebno istakao činjenicu da je ideja o priključenju ovoj inicijativi proistekla iz šire saradnje sa NATO-om, te da je inicirana kroz NATO trening grupu, a implementirana putem Regionalne inicijative za učenje na daljinu – RADLI.

 

Opredijeljenost za primjenu modernih IT tehnologija i koncepta ADL u svoj vojno-obrazovni sistem, Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine (MO BiH) i Oružane snage Bosne i Hercegovine (OSBiH) otvoreno su izrazili 2016. godine kroz sastanke kako sa NATO grupom za obuku/Podrgrupom za individualno obrazovanje i razvoj NATO-a, tako i sa predstavnicima Regionalne inicijative za učenje na daljinu (RADLI), koju predvodi i podržava Kraljevina Norveška, zajedno sa izvršnim partnerom Jefferson Institutom iz SAD. Zemlje članice RADLI su Slovenija, Srbija, Sjeverna Makedonija i Bosna i Hercegovina.

 

O implementaciji aktivnosti vezanih za ADL program za BiH govorio je brigadir Slaven Blavicki, koji je kazao da je uz podršku RADLI-ja, do danas, Komanda za obuku i doktrinu OSBiH (KOiD), kao izvršna organizacijska jedinica za planiranje i realizaciju edukacije i obuke u OSBiH, poduzela niz aktivnosti i mjera što je rezultiralo pokretanjem projekta  „Inicijative Bosne i Hercegovine o učenju na daljinu - Bosnia and Herzegovina Advanced Distributed Learning Initiative – BAADLI), čij je cilj razvoj i uspostava sistema ADL za potrebe OSBiH.  

Pomenuti projekat je u fazi realizacije, a do sada je formiran privremeni tim za implementaciju, od strane Kraljevine Norveške osiguran je veći dio IT opreme, koja je uz pomoć Instituta Jefferson, već stavljena u funkciju i određeni kursevi se realizuju u KOiD-u, te se uz pomoć naprijed navedenih međunarodnih partnera konstantno vrši usavršavanje specijalističkog i instruktorskog osoblja za rad na ADL sistemu.

 

Pored redovne bilateralne interakcije između zemalja članica RADLI-ja, od kako su OS BiH uzele aktivno učešće, održane su dvije međunarodne konferencije ove Inicijative. Prva u Beogradu 2018.godine, zatim druga u Skoplju 2019.godine, koju slijedi održavanje ovogodišnje konferencije u Sarajevu.
Download link
https://wetransfer.com/downloads/1de43625d2e978cee13f157b209bfb8e20201126142024/e8517e

 

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

7 FOTO GALERIJA