Vijesti

Nastupna posjeta ambasadorice Republike Francuske u BiH Christine Toudic Ministarstvu odbrane BiH

27.11.2020

Ministar odbrane BiH dr. Sifet Podžić primio je 27. novembra 2020. godine u nastupnu posjetu novoimenovanu ambasadoricu Republike Francuske u BiH Christine Toudic, sa kojom je razgovarao o bilataralnoj odbrambenoj saradnji i aktivnostima na njenom unapređenju u narednom periodu.

Ministar Podžić poželio je ambasadorici Toudic dobrodošlicu i uspjeh u budućoj diplomatskoj misiji. Tokom sastanka istaknuta je dosadašnja dobra bilateralna saradnja dvije prijateljske zemlje, te izražena želja da se ta praksa nastavi i u budućnosti.

 

Ambasadorica Toudic je upoznata sa najznačajnijim aktivnostima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, pri čemu je ministar Podžić izrazio posebnu zahvalnost Republici Francuskoj zbog dodijeljenog mjesta na Komandno-štabnom kursu na kojem se trenutno školuje jedan pripadnik OS BiH. Također, ministar Podžić je istakao da će se u narednom periodu povećati kapaciteti za učenje francuskog jezika u Oružanim snagama BiH.

 

Ambasadorica Toudic iskazala je zadovoljstvo dosadašnjom bilateralnom vojnom saradnjom te istakla otvorenost za njenim nastavkom, uključujući i mogućnost realizacije novih zajedničkih projekata u skorijoj budućnosti. Osim toga, istaknuto je i da je interes Republike Francuske stabilna i sigurna BiH, te da je i u naredne dvije godine osigurano mjesto za pripadnike OS BiH na prestižnim vojnim akademijama u toj zemlji.

 

Također, ministar Podžić je informisan da će u misiji EUFOR biti povećan broj pripadnika kontingenta Oružanih snaga Republike Francuske, te da će umjesto dosadašnjih sedam, u budućnosti u ovoj misiji biti 22 francuska vojnika.

 

Sastanku su prisustvovali i pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović i šef Kabineta ministra odbrane Kemal Korjenić, te vojni ataše Republike Francuske pukovnik Laurent Vonderscher.

 

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

5 FOTO GALERIJA