Vijesti

Nastupna posjeta novog komandanta EUFOR-a Ministarstvu odbrane BiH

20.1.2021

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine za upravljanje resursima Mirko Okolić primio je novoimenovanog komandanta EUFOR-a u BiH, generalmajora Alexandera Platzera 20. januara 2021. godine u nastupnu posjetu.

Zamjenik ministra je general-majoru Platzeru poželio dobrodošlicu u BiH i imenovanje na dužnost komandanta EUFOR-a, uz očekivanje nastavka dobre saradnje Komande EUFOR-a i Oružanih snaga BiH.

Zamjenik Okolić je naglasio izuzetno dobru saradnju sa prethodnim komandantom, uz želju da se saradnja nastavi i još više unaprijedi u narednom periodu. Posebno su naglašene nadolazeće zajedničke vježbe OS BiH i EUFOR-a te važnost istih. Osim toga, novi komandant je upoznat sa svim izazovima sa kojima se Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH susreću (pandemija COVID-19, migrantska kriza). 

Generalmajor Platzer se zahvalio na prijemu, te iskazao interesovanje za oblasti u kojima Komanda EUFOR-a može pružiti pomoć Oružanim snagama BiH. Podsjetio je da je prošle godine unatoč pandemiji COVID-19 odrađeno 80% predviđenih vježbi sa OS BiH, te vjeruje da će buduće vježbe biti dobra prilika za razmjene iskustava za obje strane. Osim toga, novoimenovani komadant EUFOR-a je pohvalio angažman OS BiH u ovom izazovnom vremenu u kojem su se pokazale kao faktor koji je uvijek spreman pomoći civilnim strukturama Bosne i Hercegovine.

Na kraju, generalmajor Platzer je poželio brzo ozdravljenje ministru odbrane BiH Sifetu Podžiću, te je naglašena zajednička sklonost i opredijeljenost za nastavkom školovanja kadeta OS BiH u Austriji i ostalim zemljama partnerima.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

4 FOTO GALERIJA