Vijesti

Generalpukovnik Senad Mašović primio u posjetu komandanta Zajedničke komande snaga NATO-a u Napulju admirala Roberta P. Burkea

20.1.2021

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović sa saradnicima, 20. januara 2021. godine, primio je u posjetu admirala Roberta P. Burkea, komandanta Zajedničke komande snaga NATO-a u Napulju.

Tokom sastanka general Mašović je upoznao admirala Burkea o aktuelnom stanju, težišnim aktivnostima i operacijama OS BiH u zemlji i inostranstvu, kao i ključnim aktivnostima u prethodnom periodu i planovima za ovu godinu. General Mašović je posebno istakao efikasnost Oružanih snaga BiH u teškim situacijama kao što je pandemija COVID-19, te kontinuitet u izvršavanju svojih aktivnosti u skladu sa zakonom definisanom misijom i zadacima, odobrenih od nadležnih institucija BiH.

Admiral Burke je upoznat sa angažovanjem Oružanih snaga BiH na pomoći stanovništvu i civilnim strukturma u borbi protiv pandemije, kao i na aktivnostima pomoći u vanrednim situacijama kao što su akcije spašavanja zračnim putem i pomoć u gašenju požara, s osvrtom na pružanje pomoći ugroženim migrantima i doprinosu ublažavanja migrantske krize u BiH.

Između ostalog, prezentovani su  rezultati OS BiH u obuci i izvođenju vježbi, izdvajajući uspješno realizovano NEL-1 ocjenjivanje Bataljonske grupe lake pješadije, čime OS BiH podižu svoj nivo interoperabilnosti sa NATO standardima i procedurama te unapređuju kvalitet obuke, s ciljem dostizanja pune interoperabilnosti i sposobnosti OS BiH za učešće u budućim NATO vođenim operacijama.

Admiral Burke je pohvalio angažman pripadnika OS BiH u operacijama podrške miru ističući njihov značajan doprinos izgradnji mira i kolektivne sigurnosti u svijetu. On je izrazio zadovoljstvo na do sada postignutim rezultatima OS BiH koje su pokazale svojim učešćem u misijama, te visoko kvalitetnim ocjenama stečenim pri izvršenju zadataka u obuci, prvenstveno u realizaciji NEL-1 ocjenjivanja. Također, admiral Burke je rekao kako NATO na međunarodnom planu veoma visoko cijeni Oružane snage BiH kao bitan elemenat države Bosne i Hercegovine.

Admiral Burke je istakao čvrstu opredijeljenost Zajedničke komande snaga NATO-a  u Napulju u pružanju pomoći za nastavak aktivnosti Oružanih snaga BiH u izvršenju zakonom definisane misije i zadataka, kao i podršku svim aktivnostima BiH na putu ka članstvu u  NATO.

Susretu su ispred delegacije NATO-a prisustvovali i komandant NATO štaba u Sarajevu, brigadni general Eric Folkestad, politički savjetnik Mel McNulty, savjetnik za sigurnost James Mcmahon, pukovnik Barret Smith, a ispred OS BiH zamjenik načelnika ZŠ OS BiH generalmajor Ivica Jerkić, VD šefa kabineta načelnika ZŠ OS BiH brigadir Nermin Hasić i načelnik Uprave za politiku i planove brigadir Milan Mrđa.

Posjeta admirala Burkea ZŠ OS BiH

https://www.youtube.com/watch?v=3zyKJd_LYkU

https://we.tl/t-auVaWBpEuT

info - ZŠ OS BiH 

6 FOTO GALERIJA