Vijesti

Ambasador Japana u nastupnoj posjeti Ministarstvu odbrane BiH

22.2.2021

Ministar odbrane BiH dr. Sifet podžić sa saradnicima primio je u nastupnu posjetu 22. februara 2021. godine ambasadora Japana u Bosni i Hercegovini, NJ.E. Makoto Ita.

Ministar Podžić je ambasadoru Itu uputio izraze dobrodošlice u Ministarstvo odbrane BiH, poželio mu uspješan mandat u našoj zemlji, te ga informirao o trenutnim aktivnostima koje se realiziraju u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH.

Ministar se zahvalio vladi i narodu Japana na pomoći koju su pružili Bosni i Hercegovini i izrazio nadu da će se saradnja naše dvije zemlje nastaviti i postati još intenzivnija u narednom periodu.

Ambasador Ito je ovom prilikom upoznat o aktuelnim izazovima sa kojima se susreće naša institucija, a posebno je naglašen izazov borbe protiv pandemije izazvane virusom COVID-19 i sigurnosni izazov koji je vezan za migrantsku krizu, a što direktno nije vezano za Ministarstvo odbrane BiH.

Zbog složenosti pitanja migrantske krize, resursi OS BiH se povremeno angažiraju, prvenstveno kada je u pitanju osiguranje uslova za smještaj migranata i osiguranje određenih infrastrukturnih elemenata.

Ministar Podžić se osvrnuo i na poteškoće vezane za nedostajuća sredstva u budžetu za odbranu BiH, te naglasio da MO i OS BiH i pred svih navedenih izazova, uspijevaju realizirati sve pred njih postavljene zadatke.

U razgovorima je naglašena i zapažena uloga Oružanih snaga BiH u operacijama podrške miru, kao i napori MO i OS BiH u rješavanju viškova naoružanja i municije, koji već dugo vremena opterećuju institucije odbrane BiH.

Na sastanku je istaknuta opredijeljenost Bosne i Hercegovine da se putem reformi dodatno približi EU i NATO integracijama, a ambasador Ito je upoznat i sa činjenicom da su MO i OS BiH realizirale preko 70 % obaveza iz dokumenta „Program reformi“ koje su se odnosile na ovo ministarstvo.

Ambasador Ito se zahvalio ministru Podžiću na prijemu i odvojenom vremenu i iskazao opredijeljenost za nastavak bilateralne saradnje.

On je izrazio želju da Bosna i Hercegovina čim prije ostvari svoje strateške ciljeve koji se ogledaju u punoj integraciji u Evropsku uniju i NATO.

U pratnji ambasadora Ita, bio je i prvi sekretar ambasade Japana u BiH, gospodin Saito Atsushi.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,

4 FOTO GALERIJA