Vijesti

Ispraćaj šefa Ureda za odbrambenu saradnju Ambasade SAD-a u BiH

24.2.2021

Ceremonija ispraćaja brigadira Corey Shea, bivšeg šefa Ureda za odbrambenu saradnju Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini (ODC) upriličena je danas, 24. februara 2021. godine, u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Ceremoniji su prisustvovali ministar odbrane BiH Sifet Podžić sa zamjenikom Mijom Krešićem, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović sa zamjenikom generalmajorom Gojkom Kneževićem, vojni ataše SAD-a u BiH brigadir Michael Tarquinto, predstavnici Ambasade SAD-a u BiH i uposlenici ODC-a.

Ovom prilikom, ministar odbrane BiH Sifet Podžić je naglasio da su se pod vođstvom brigadira Shea mnogi značajni projekti i programi realizirali. „Iskreno i mukotrpno si radio zastupajući interese Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, još si istrajniji bio u podršci OS BiH i MO BiH te se u svoje ime i u ime svih pripadnika OS BiH i MO BiH iskreno zahvaljujem“, istakao je ministar Podžić.

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović se zahvalio brigadiru Sheai na svim naporima koje je uložio tokom svog boravka u Bosni i Hercegovini, naporima koji su bili profesionalne prirode, te koji su bili pokretačka snaga na izgradnji boljeg odbrambenog sistema i samim tim kretanja bosanskohercegovačkog društva prema dostizanju punopravnog članstva u NATO-u.

Vojni ataše SAD-a u BiH brigadir Michael Tarquinto je u ime vrhovnog komandanta Savezničkih snaga SAD-a za Evropu (SACEUR) generala Tod D. Woltersa, uručio prestižnu medalju za izuzetnu službu u Ministarstvu odbrane SAD-a, koja se uručuje pripadnicima Oružanih snaga SAD-a za izuzetno obavljanje dužnosti doprinoseći nacionalnoj sigurnosti i odbrani Sjedinjenih Američkih Država.

Info-ZŠ OS BiH

7 FOTO GALERIJA