Vijesti

Generalpukovnik Senad Mašović razgovarao sa komandantom Nacionalne garde Maryland generalmajorom Timothy Gowenom

25.2.2021

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović, 24. februara 2021. godine, razgovarao je sa komandantom Nacionalne garde Maryland generalmajorom Timothy Gowenom.

Tokom video sastanka, razgovarano je o stepenu realizacije i efikasnosti dosadašnje saradnje Oružanih snaga BiH i Nacionalne garde Maryland, te mogućnostima proširenja saradnje i kroz zajedničke aktivnosti sa civilnim strukturama vlasti Bosne i Hercegovine.

General Mašović je upoznao komandanta Nacionalne garde Maryland o ulozi i angažmanu Oružanih snaga BiH u teškim situacijama kao što je pandemija COVID-19, te kontinuitetu u izvršavanju svojih aktivnosti u skladu sa zakonom definisanom misijom i zadacima. Ovom prilikom je izrazio nadu da će NG Maryland nastaviti pružati pomoć i podršku OS BiH u dostizanju većeg stepena operativnih sposobnosti i realizaciji budućih projekata koji bi OS BiH pomogle u daljim aktivnostima, kao i dostizanju NATO standarda.

General Gowen izrazio je zahvalnost OS BiH kao partneru na uspješnoj realizaciji i sprovođenju svih aspekata saradnje Programa državnog partnerstva (SPP) između Bosne i Hercegovine i savezne američke države Maryland u proteklom periodu, te je naglasio čvrstu opredijeljenost savezne američke države Maryland i Nacionalne garde u nastavku pružanja podrške OS BiH u procesu daljih aktivnosti reforme OS BiH, izgradnji i razvoju operativnih sposobnosti i kapaciteta kao i u procesu tranzicije OS BiH na putu ka punopravnom članstvu u NATO.

Partnerstvo između Bosne i Hercegovine i savezne američke države Maryland datira još od 2003. godine i uspostavlјeno je kako bi se povećala interoperabilnost Oružanih snaga BiH s Oružanim snagama SAD-a, te pružila pomoć i podrška demokratskim institucijama i državnim tijelima Bosne i Hercegovine.

Info-ZŠ OS BiH