Vijesti

Sastanak vojnog dijaloga OS BiH i OS Republike Turske

8.4.2021

U skladu sa implementacijskim planom bilateralne vojne saradnje (BVS) za 2021. godinu između Bosne i Hercegovine i Republike Turske, u prostorijama turskog kontingenta u sastavu EUFOR-a, 6. aprila 2021. godine, u online formatu održan je „Sastanak vojnog dijaloga“ na kojem su učestvovale delegacije OS BiH i OS R. Turske.

Delegaciju OS BiH predvodio je zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za operacije generalmajor Ivica Jerkić, dok je delegaciju OS Turske predvodio načelnik Uprave za vanjsku saradnju u Generalštabu OS Turske brigadni general Hakan Çanlı.

Sastanak ima za cilj analizu bilateralne vojne saradnje dvije prijateljske zemlje u proteklom periodu, identifikaciju problema i mogućeg proširenja saradnje, te prijedloga za unapređenje u narednom periodu.

General Jerkić se zahvalio na podršci koju OS Turske pružaju OS BiH, izrazio zadovoljstvo organizacijom sastanka u složenim uslovima pandemije, te izrazio nadu da će se naredni sastanak održati uživo u Sarajevu.

U obostrano otvorenim i srdačnim razgovorima teme sastanka su bile: regionalna procjena, učešće u zajedničkim vježbama, saradnja u oblasti obuke i školovanja, saradnja u oblasti logistike, kao i finansijska saradnja.

Info – ZŠ OS BiH

4 FOTO GALERIJA