Vijesti

Oružane snage BiH bogatije za još jednog oficira sa Kraljevske zrakoplovne vojne akademije – Cranwell

18.6.2021

Na Kraljevskoj zrakoplovnoj vojnoj akademiji u Cranwellu svečanom paradom je 18. juna 2021. godine obilježen završetak školovanja nove klase oficira. Tako je kadetkinja Jasmina Balta uspješno završila navedeno školovanje, čime su Oružane snage Bosne i Hercegovine dobile još jednog oficira, koji će ubrzo biti u poziciji da stečena znanja i iskustva prenosi u svojoj jedinici.

Kadetkinja Balta je na navedeni koledž upućena nakon završetka školovanja na Fakultetu zdravstvenih studija u Bosni i Hercegovini.

U sklopu Koledža u Cranwellu, zajedno sa kolegama iz Velike Britanije i nekoliko drugih zemalja, kadeti kroz šestomjesečno školovanje, kroz četiri različita modula, bivaju osposobljeni za obavljanje oficirskih dužnosti, pri čemu se težište u obuci stavlja na vještine koje su od krucijalnog značaja za uspješno obavljanje zadataka iz okvira oficirskih dužnosti, a posebno kada je u pitanju liderstvo i rad sa vojnim kolektivom.  

Svečanosti su prisustvovali ambasador Bosne i Hercegovine u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske Nj.E. Vanja Filipović, kao i vojni ataše u istoj zemlji brigadir Nedžad Sadiković. Imenovani su u sklopu svečanosti obavili razgovor sa komandantom Koledža u Cranwellu, brigadirom Joanne Campbell, i njenim pomoćnicima, iskoristivši priliku da se zahvale na mogućnosti školovanja naših kadeta  na ovoj prestižnoj vojno-školskoj ustanovi, istovremeno  izražavajući uvjerenje da će se ova praksa nastaviti.

Komandantica Campbell je navela da su kadeti iz Bosne i Hercegovine dobrodošli, da svojim zalaganjem tokom školovanja opravdavaju pruženu priliku, dodajući da i britanska strana ima korist od ovakve vrste saradnje, s obzirom da na ovaj način britanski kadeti imaju priliku da uče o našoj kulturi i vrijednostima.

Ured za odnose s javnošću    

Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

4 FOTO GALERIJA