Vijesti

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić u službenoj posjeti Ministarstvu odbrane Crne Gore

8.9.2021

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, sa saradnicima, sastao se 8. septembra 2021. godine sa ministricom odbrane Crne Gore Oliverom Injac, u okviru zvanične posjete delegacije Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine Ministarstvu odbrane Crne Gore.

Sagovornici su, između ostalog, razgovarali o bilateralno-odbrambenoj saradnji, regionalnim sigurnosnim izazovima, procesu euroatlantskih integracija, kao i doprinosu međunarodnom miru i sigurnosti u pogledu učešća pripadnika oružanih snaga dviju zemalja u međunarodnim  operacijama podrške miru.

Tokom sastanka ministar Podžić se, prije svega, zahvalio ministrici Injac na prijemu i interesu Crne Gore u pogledu jačanja odbrambene saradnje i pružanja podrške Bosni i Hercegovini, kao prijateljske zemlje i članice NATO-a i kandidata za ulazak u EU.  

Ističući važnost regionalne saradnje, ministar Podžić je pohvalio intenzivna područja vojne saradnje dvije zemlje, koja se realiziraju na osnovu godišnjih planova bilateralno-odbrambene saradnje po pitanju realizacije ocjenjivanja stepena poznavanja engleskog jezika (STANAG), obuke iz oblasti deminiranja i obuke u zimskim i planinskim uslovima, te je iskazao interes za proširenje saradnje na polju zajedničkog djelovanja u vanrednim situacijama, posebno kada su u pitanju elementarne nepogode.

Ministar Podžić je predočio i ključne aktivnosti u institucijama odbrane BiH, osvrnuvši se na Program reformi u kojem je jedan od najvažnijih zadataka o odbrambenim pitanjima implementacija Pregleda odbrane i Plan modernizacije OS BiH, te je u tom kontekstu ukazao na poteškoće u samoj njegovoj implementaciji.

Ministrica Injac je ovom prilikom poručila da odbrambeni segment bilateralne saradnje, koji Crna Gora i Bosna i Hercegovina uspješno sprovode, razvijaju se i unapređuju na obostrano zadovoljstvo, a da Bosna i Hercegovina u pogledu euroatlantskih integracija ima punu podršku Crne Gore. Kao jedan od velikih benefita saradnje ministrica Injac je istakla učešće dvije zemlje u regionalnim inicijativama odbrambenog karaktera, gdje se zajedničkim snagama  unapređuju dobrosusjedski odnosi i regionalna stabilnost.

Na kraju susreta zaključeno je da će Bosna i Hercegovina i Crna Gora, kao i ministarstva odbrane dvije zemlje, nastaviti sa unapređenjem odnosa po pitanju odbrambene saradnje.  

U sastavu delegacije Ministarstva odbrane BiH, pored ministra Podžića, bili su pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, šef Kabineta ministra odbrane Kemal Korjenić i desk oficir za Crnu Goru Milorad Kecman.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,

11 FOTO GALERIJA