Vijesti

Ministarstvo odbrane BiH finalizira prijedlog izmjena Zakona o službi u OS BiH

21.10.2021

Radni tim Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine za sveobuhvatnu analizu koncepta prijema u vojnu službu u Oružane snage BiH prezentirao je menadžmentu Ministarstva odbrane BiH i komandnom vrhu Oružanih snaga BiH finalizaciju prijedloga Zakona o službi Oružanih snaga BiH.

Zakonskim usvajanjem prijedloga olakšao bi se prijem u službu OS BiH, omogućio lakši i pravedniji postupak prelaska profesionalnih vojni lica u više kategorije službe te pomogla bolja kadrovska popunjenost OS BiH.

Prezentaciji prijedloga teksta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u OS BiH prisustvovao je ministar odbrane BiH Sifet Podžić sa zamjenicima Mijom Krešićem i Mirkom Okolićem, sekretar MO BiH Muhamed Smajić, pomoćnik ministra odbrane BiH za upravljanje personalom Sead Muratović, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović sa zamjenicima generalmajorima Ivicom Jerkićem i Gojkom Kneževićem te generali Tomo Kolenda i Radovan Ilić, kao i ostali visoki zvaničnici MO i OS BiH. U radu stručnog tima učestvovao je i pravni savjetnik NATO Štaba Sarajevo Dario Šikuljak.

Predložene izmjene zakona, propisa i procedura, definirane nakon više radnih sastanaka i stručnih radionica koje je podržao i NATO Štab Sarajevo, obuhvataju osam oblasti. Pojam kandidata na obuci od sada bi se odnosio samo na eksterne aplikante, odnosno one koji se prijavljuju izvan sistema. Interni aplikanti bi zadržali svoj status profesionalnog vojnog lica, što sada nije slučaj.

Redefiniranjem pojma obuke za prijem i starosne granice za prijem, kao i određivanjem novih uslova u postupku, javni oglas za prijem vojnika u OS BiH bio bi stalno otvoren i građani bi se mogli prijaviti za službu u OS BiH u svako doba, dok bi se starosna granica za prijem podoficira i oficira podigla na navršenih 39 godina života. Rješavanjem statusa internih kandidata, profesionalna vojna lica u postupku prijema u podoficire i oficire bi zadržalа svoje profesionalne ugovore i status do svršetka obuke.

Uređenjem metoda i načina prijema ukinuo bi se uslov prijema u početnom (najnižem) činu za profesionalna vojna lica. Time bi se deficitarnim specijalistima omogućio prijem i u višem činu. Predloženim izmjenama bi se uvela nova stanja profesionalnih vojnih lica i unaprijedile procedure prestanka službe. Također, radni tim zaključuje da ove izmjene Zakona neće zahtijevati bitno povećanje finansijskih izdataka.

U raspravi nakon prezentacije, ministar Podžić je pohvalio prijedloge i čestitao stručnom timu na provedenim analizama i finalizaciji prijedloga. Pozvao je sve učesnike procesa da budu i dalje odgovorni u konačnoj pripremi prijedloga za upućivanje u zakonodavnu proceduru.

General Mašović je izrazio uvjerenje da će predložene izmjene biti nov motivacioni faktor i stvoriti takmičarski duh za prevođenje profesionalnih vojnih lica u više kategorije službe, što će pomoći unapređenju kadrovske popune OS BiH.

Predložene izmjene bile su javno dostupne na web stranici E-konsultacije od 29. septembra do 14. oktobra 2021. godine, i na njih nije bilo nikakvih primjedbi.

Ured za odnose s javnošću

Tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,

5 FOTO GALERIJA