Vijesti

Na Bobovcu održano osamnaesto vojno hodočašće „Molitva za Domovinu“

25.10.2021

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine za politiku i planove Mijo Krešić i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH za operacije generalmajor Ivica Jerkić predvodili su katoličke pripadnike MO i OS BiH u vojnom hodočašću na Bobovac, koje je u subotu, 23. oktobra 2021. godine održano po osamnaesti put.

Euharistijsko slavlje na nekadašnjem sjedištu srednjovjekovnih bosanskih vladara, uz dan smrti bosanske kraljice Katarine Kosače-Kotromanić, predvodio je bosanskohercegovački kardinal i nadbiskup Vrhbosanske nadbiskupije Vinko Puljić, u zajedništvu sa nadbiskupom koadjutorom Vrhbosanske nadbiskupije i apostolskim upraviteljem Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomom Vukšićem, uz koncelebraciju generalnog vikara Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj don Marka Mede i vojnog vikara Slovenske vojske patera Mateja Jakopiča.

U hodočašću je učestvovao velik broj vjernika iz okolnih i udaljenih župa, uz prisustvo predstavnice iz Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Marine Pendeš, predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare te ambasadora Republike Hrvatske u BiH Nj.E. Ivana Sabolića. Na hodočašću su učestvovali i pomoćnici ministra odbrane BiH Zoran Šajinović i Borislav Jezeraškić, komandant Komande za podršku OS BiH generalmajor Marko Stojčić, zamjenik komandanta Operativne komande OS BiH za resurse brigadni general Tomo Kolenda, vojni ataše Sjedinjenih Američkih Država u BiH brigadir Michael Tarquinto, vojni ataše Republike Hrvatske u BiH brigadir Davor Kiralj i ostali vojni i policijski zvaničnici u BiH.

U misnoj propovijedi mons. Tomo Vukšić je istakao kako je katoličko duhovno okupljanje na Bobovcu postalo lijepa tradicija, za koju vjeruje da će se sretno nastaviti i u narednim desetljećima.

„Jer sve ovo mi katolički vjernici činili smo i obavljat ćemo sa samo jednom namjerom i ciljem: za dobro svih ljudi koji žive u našoj domovini, za razumijevanje i sreću, za pravnu i stvarnu jednakost njenih naroda i manjinskih grupa, za mir i slogu među njima, za napredak svake vrste“, zaključio je mons. Vukšić.

U prigodnom obraćanju medijima, zamjenik ministra odbrane BiH Mijo Krešić konstatirao je da je molitva za domovinu sada možda i potrebnija nego ikad te da su brojni izazovi u Bosni i Hercegovini dodatni razlog da se ova tradicija razvija i dalje.

Molitveni pohod Bobovcu pokrenuo je kardinal Puljić u znak sjećanja na dan smrti bosanske kraljice Katarine Kosače, 25. oktobra 1478. godine, u cilju ujedinjenja u molitvi za lične potrebe, za vlastiti narod i domovinu Bosnu i Hercegovinu, ali i za sve ljude i narode koji u njoj žive. Ovogodišnji pohod bio je dvadeseti Molitveni dan za Domovinu Vrhbosanske nadbiskupije, a istovremeno i osamnaesto vojno hodočašće na Bobovac.

Ured za odnose s javnošću

Tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,

15 FOTO GALERIJA