Vijesti

Generalpukovnik Senad Mašović primio u posjetu načelnika Uprave za operacije Zajedničke komande snaga NATO-a u Napulju

26.10.2021

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović, 25. oktobra 2021. godine, primio je u posjetu kontraadmirala Larry LeGreena, načelnika Uprave za operacije Zajedničke komande snaga NATO-a u Napulju.

Na sastanku je razgovarano o trenutnim i budućim aktivnostima Oružanih snaga BiH u okviru međunarodne vojne saradnje koje doprinose razvoju Bosne i Hercegovine na njenom putu ka evroatlantskim integracijama.

General Mašović je istakao da će Oružane snage BiH u narednom periodu biti fokusirane na jačanju saradnje sa NATO, dostizanju odgovarajućeg stepena interoperabilnosti i sposobnosti, kao i jačanju regionalne saradnje, kroz širenje bilateralne i druge saradnje sa oružanim snagama susjednih zemalja i zemalja u regionu. Između ostalog, naglasio je efikasnost Oružanih snaga BiH u teškim situacijama kao što je pandemija COVID-19, te kontinuitet u izvršavanju svojih aktivnosti u skladu sa zakonom definiranom misijom i zadacima, odobrenih od nadležnih institucija BiH.

Admiral LeGreen je pohvalio dosadašnji angažman pripadnika OS BiH u operacijama podrške miru, ističući njihov značajan doprinos izgradnji mira i kolektivne sigurnosti u svijetu, te istakao da će Zajednička komanda snaga NATO-a u Napulju i dalje pružati potrebnu pomoć Oružanim snagama BiH, uz čvrstu opredjeljenost za nastavak pružanja podrške aktivnostima Oružanih snaga BiH u izvršenju zakonom definirane misije i zadataka, kao i svim aktivnostima Bosne i Hercegovine na putu ka članstvu u EU i NATO.

Sastanku su prisustvovali i komandant NATO Štaba u Sarajevu brigadni general Eric Folkestad, i šef Kabineta načelnika ZŠ OS BiH brigadir Dževad Aščić.  

Info – ZŠ OS BiH