Vijesti

Generalpukovnik Senad Mašović primio u službenu posjetu predsjedavajućeg Vojnog komiteta Evropske unije generala Claudia Graziana

28.10.2021

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović sa saradnicima, 28. oktobra 2021. godine, u Domu OS BiH u Sarajevu, primio je u službenu posjetu predsjedavajućeg Vojnog komiteta Evropske unije generala Claudia Graziana.

Tokom sastanka generalpukovnik Senad Mašović je poželio dobrodošlicu gostima, nakon čega su razmijenjene informacije o situaciji u vezi pandemije COVID-19, trenutnim i budućim aktivnostima i operacijama Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u zemlji i inostranstvu, trenutnoj situaciji u Centralnoafričkoj Republici (CAR), gdje pripadnici Oružanih snaga BiH učestvuju u Misiji obuke EU, ali je razgovarano i o projektima od važnosti za institucije odbrane BiH, koji bi mogli biti podržani od strane Vojnog komiteta.

General Mašović se zahvalio generalu Grazianu na podršci koju Vojni komitet Evropske unije pruža Oružanim snagama BiH u jačanju svojih kapaciteta i sposobnosti, kao i u jačanju pozicije Oružanih snaga BiH na međunarodnom planu. General Mašović se posebno zahvalio u osiguranju sredstava za vrijednu donaciju Deminerskom bataljonu OS BiH, koja se ogleda kroz nabavku vozila i opreme za deminiranje (vrijednoj oko 10.000.000 eura). Ova donacija će doprinijeti da Oružane snage BiH nastave sa provedbom aktivnosti pružanja pomoći civilnim organima, što će stvoriti pretpostavke za jačanje privrednih kapaciteta i povećanjem investicija u deminiranim područjima.

Također, izrazio je nadu za nastavkom uspješne saradnje i realizacije zajedničkih aktivnosti koje imaju obostrani značaj za Oružane snage BiH i EU.

General Graziano je u ime 27 država članica Evropske unije iskazao punu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine, naglasio je da su jedinstvene Oružane snage BiH stub države Bosne i Hercegovine,  te je potvrdio podršku generalu Mašoviću da su Oružane snage Bosne i Hercegovine jedina legitimna sila na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Također, pohvalio je angažman pripadnika OS BiH u EU i UN mirovnim misijama, a posebno u EU misiji obuke u Centralnoafričkoj Republici, naglašavajući da su BiH i njene oružane snage, kroz učešće u navedenim operacijama, dokazale da su kredibilan i pouzdan partner u izgradnji mira i kolektivne sigurnosti u svijetu.

Kao rezultat sastanka, najavljen je nastavak uspješne saradnje kroz zajedničke aktivnosti koje imaju obostrani značaj za Oružane snage BiH i EU, te nastavak pružanja pomoći i podrške Oružanim snagama BiH u procesu daljnjih aktivnosti odbrambene reforme i izvršenja zakonom definirane misije i zadataka, kao i podrške BiH na putu ka evroatlantskim integracijama.

Susretu su prisustvovali zamjenici načelnika ZŠ OS BiH generalmajor Ivica Jerkić i generalmajor Gojko Knežević, šef Vojnog dijela Misije pri NATO brigadir Edin Fako, šef Kabineta NZŠ brigadir Dževad Aščić, te načelnici uprava.

Info – ZŠ OS BiH

7 FOTO GALERIJA