Vijesti

Sastanak ministra Podžića sa ambasadorom Republike Italije u BiH Marcom di Ruzzom

17.11.2021

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić primio je u nastupnu posjetu 17. novembra 2021. godine ambasadora Republike Italije u Bosni i Hercegovini Nj. E. Marca di Ruzza. Sastanku je prisustvovao i vojni ataše Republike Italije za Bosnu i Hercegovinu brigadir Ciro Forte.

Ministar Podžić je poželio dobrodošlicu ambasadoru Marcu di Ruzzi i uspjeh u mandatu. Istakao je dobru saradnju Bosne i Hercegovine i Republike Italije u oblasti odbrane, rekavši da je „saradnja dvije zemlje u uzlaznoj putanji i da nema prepreka za njen razvoj.“

U pogledu dostizanja potrebnih standarda i interoperabilnosti sa snagama Evropske unije i NATO-a, ministar Podžić je naglasio da je svaki vid podrške za postizanje tog cilja od ogromne važnosti, te je dodao da Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH naporno rade u tom pogledu i da je Program reformi u vrhu prioriteta.

Ambasador Marco di Ruzzo zahvalio se ministru Podžiću na dobrodošlici i istakao da Republika Italija region Zapadnog Balkana smatra jednim od prioritetnih regiona za saradnju u oblasti odbrane, te je u tom kontekstu pružio podršku na putu euroatlantskih integracija.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo realizacijom godišnjih planova bilateralne saradnje dvije zemlje, koja se, između ostalog, ogleda i u školovanju pripadnika Oružanih snaga BiH na vojnim akademijama Republike Italije, te su izrazili očekivanja za mogućnost proširenja saradnje na tom polju, kao i na svim drugim poljima saradnje dviju zemalja u oblasti odbrane.

Ured za odnose s javnošću    

Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,

4 FOTO GALERIJA